'Profesori u Hrvatskoj su prisiljeni slušati svećenike'

26.9.2011.
16:11
VOYO logo

Udruga za zaštitu ljudskih prava 'David' primila je pismo jedne profesorice iz srednje Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, u kojem ih traži pomoć, jer su profesori prisiljeni slušati predavanje svećenika. Naime, spomenuto predavanje svećenika održava se u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća na kojem profesori obavezno moraju sudjelovati. Pismo prenosimo u cijelosti:

''Poštovani,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.

Hvala najljepša!'', stoji u pismu profesorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikada nije bilo diskriminacije, predavanje nije obavezno

Iz udruge David su na njezino pismo ubrzo reagirali i o svemu su obavijestili Ministarstvo obrazovanja, te se trenutno provjerava cijeli slučaj. Ravnatelj spomenute srednje škole trenutno se nalazi u Njemačkoj, te tako nije dostupan za komentar na cijeli slučaj.

Ipak, telefonski smo razgovarali sa školskom pedagoginjom Snježanom Birtić, koja nam je poručila da nema niti govora o diskriminaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Riječ je o radionici na temu 'Mladi pred izazovom relativizma i odgoj savjesti'. Svi nastavnici su pozvani da se priključe toj radionici, no ona nije obavezna i tko ne želi doći -ne mora. Spomenuti svećenik je ujedno predavač na fakultetu i on će samo nastavnicima, koji to žele, reći nekoliko smjernica u odgoju mladih'', objasnila nam je pedagoginja Birtić.

Dodaje kako je njihova srednja škola inače poznata po promicanju tolerancije, te da nikada nije bilo diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno se Hrvatska biskupska konferencija požalila da sve manje učenika pohađa vjeronauk u školama. Biskupi su tada poručili da ih zabrinjava pojava u nekim školama gdje se, ustvrdili su, zbog manjka polaznika nastave etike učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka navodno prisiljavaju da prijeđu na etiku.

Vezani članak:

arti-201109230682006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo