Proda li Kosor vodu, učinit će štetu svima nama

5.10.2011.
15:20
VOYO logo

Podsjetimo, u HDZ-ovom izbornom programu stoji kako se planira prodaja hrvatske vode Arapima u sljedeće četiri godine, čime bi se proračun trebao zakrpati s oko milijardu i pol kuna.

Riječ je o prodaji sirove vode po dolar i pol ili dva dolara za kubik, te o prodaji pitke vode po cijeni od 300 dolara za kubik vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska ima velike zalihe vode, no najveći problem predstavlja netransparentnost u izdavanju koncesija'', rekao je za Danas.hr Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Zbog kratkoročne koristi mogla bi nastati dugoročna šteta. Što je sljedeće? Hrvatske šume?Tomašević je istaknuo kako u Hrvatskoj nije poznato po kojoj cijeni razne tvrtke dobivaju koncesiju za crpljenje naše vode, jer tvrtke to opravdavaju 'poslovnom tajnom', te ističe da se u svakom slučaju tvrtke u vlasništvu države, poput Hrvatskih voda, nikako ne bi trebale privatizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskih zaliha možda uskoro niti neće biti

''Zbog nestašice vode ne treba srljati u prodaju strancima. Zabrinjavajuće je što Vlada vodu u rijekama vidi kao vodu koja je 'beskorisna' i odlazi u more. To samo govori o ozbiljnosti cijelog projekta. To je opasan plan i zbog kratkoročne koristi mogla bi nastati dugoročna šteta'', poručila je Jagoda Munić, također iz Zelene akcije.

Dodaje i da će voda zbog klimatskih promjena i suša biti sve vrednija, te višak koji sada postoji u Hrvatskoj, možda uskoro neće uopće postojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što je sljedeće? Hrvatske šume?'' upitala je Munić.

Vezani članci:

arti-201110050425006 arti-201107170007006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo