PROCURILI DOKUMENTI: / Bivša šefica kurikularne reforme lagala javnosti, premijer i ministrica su znali za manipulaciju?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Portal srednja.

24.1.2018.
12:09
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Profesor Ivica Puljak, član predsjedništva stranke Pametno, predstavio je rezultate analize dokumenata koji, kako je ustvrdio, upućuju na to da je bivša voditeljica kurikularne reforme u Barišićevom mandatu, Jasminka Buljan Culej, izabrana za voditeljicu Ekspertne radne skupine bez dokaza da ispunjava uvjete natječaja.

"Analizom sam otkrio da je Jasminka Buljan Culej koja je bila izabrana za voditeljicu ERS-a izabrana bez dokaza da ispunjava uvjete natječaja, a dio natječaja je specijalno promijenjen da pogoduje zaposlenicima Ministarstva, a ona to jest", rekao je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo, Buljan Culej je javnosti predstavila Akcijski plan koji nije isti onome koji je poslala na natječaj. U ERS je tada izabran i Mirko Ruščić koji također nije zadovoljavao uvjete", rekao je Puljak.

Također, Puljak smatra kako ovo ukazuje da su premijer Andrej Plenković i ministrica Blaženka Divjak znali za manipulaciju, i umjesto da sankcioniraju odgovorne, oni su ih unaprijedili. Puljak je pozvao premijera i ministricu da ih hitno smijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to ne naprave mislim da onda treba tražiti i njihovu odgovornost", rekao je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljan Culej lagala hrvatskoj javnosti

No o čemu se zapravo radi.

Naime, portal Srednja.hr, optužio je danas Jasminku Buljan Culej da je lagala javnosti tako što je novinarima na konferenciji podijelila plan s kojim se, kako je sama tvrdila, prijavila za voditeljicu ERS-a, a zapravo je prezentirala drugi plan, dok je stvarni plan krcat gramatičkim pogreškama i nedovršenim rečenicama. Osim toga, predviđa i uvođenje novih kurikularnih sadržaja bez eksperimentalne provedbe te predlaže radnje koje su već izvršene u sklopu procesa kurikularne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako se cijela priča zakotrljala.

Naime, Srednja.hr je putem servisa "Imamo pravo znati" 8. siječnja zatražila pristup informacijama Ministarstvu znanosti i obrazovanja, točnije, zatražili su akcijske planove s kojima su se kandidati prijavili na natječaj u kategoriji za voditelja ERS-a. Upravo je na temelju tog natječaja Buljan Culej izabrana na čelo Ekspertne radne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednja.hr je željela provjeriti nalaz iz Analize objavljene u Jutarnjem listu 14. kolovoza 2017. godina, a prema kojoj se Buljan Culej na natječaj za voditeljicu ERS-a prijavila s jednim, a javnosti prezentirala drugi akcijski plan.

Srednja.hr je objavila oba plana i pogledom na samo prvu stranicu dokumenta može se ustvrditi kako se radi o potpuno različitim dokumentima. Štoviše, samo na prvoj stranici dosad neobjavljenog dokumenta u posjedu Srednje.hr, može se vidjeti pregršt gramatičkih pogrešaka, pogrešnih padeža pa čak i jedna nedovršena rečenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovo je prezentirani dokument.

Akcijski plan Jasminke Buljan Culej predstavljen medijima 29.5.2017. by srednja.hr on Scribd

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je dokument koje je na uvid dobila Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijski plan Jasminke Buljan Culej s kojim se prijavila na natječaj za voditeljicu ERS-a by srednja.hr on Scribd

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljan Culaj nije bila pretjerano raspoložena objasniti zbog čega postoje dva različita akcijska plana, a novinarku je čak i upitala ima li dokaz da je to izrekla na presici na kojoj je predstavljena kao nova šefica ERS-a. Pritom je zaboravila da postoji snimka s iste presice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit iz Srednje.hr odgovorila je: "Jedna svrha je akcijski plan za javni natječaj, a druga svrha je press konferencija. Mislim da je ovo dovoljno, doviđenja."

Životopis otkrio još jednu laž Buljan Culej

No, da se vratimo malo na gospodina Puljka i njegovo sazivanje press konferencije. Naime, Puljak, koji se i sam na tom natječaju prijavio u kategoriji stručnjaka u STEM području, još je 22. svibnja prošle godine zatražio pristup životopisima i akcijskim planovima prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio je pristup 25. kolovoza 2017., ali samo u dokumentaciju izabranog člana za stručnjaka iz područja prirodoslovlja, inženjerstva i matematike (STEM), kategorije za koju se i sam prijavio.

Puljak je ponovno 7. siječnja ove godine poslao novi upit MZO-u i Povjerenici za informiranje, a tijekom jučerašnjeg dana su mu dostavljene informacije - dakle, 247 dana kasnije. Prilično je učinkovita ta naša birokracija - zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim akcijskog plana, Puljak je na uvid dobio i životopis prozvane Buljan Culej. Šokantno, ali istinito, životopis potvrđuje još jedan navod iz interne analize MZO-a objavljene u Jutarnjem. Naime, Buljan Culej je u životopisu navela da je u školi radila 16 mjeseci, a analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja je utvrdila samo 10 mjeseci.

HNS: Ekspertna radna skupina više ne postoji

HNS, stranka iz čijih redova je minitrica obrazovanja Blaženka Divjak, na društvenoj mreži objavila je kako su "konstrukcije pojedinih političara vezanih uz obrazovnu reformu posve su promašene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato da raščistimo jednom zauvijek sve nedoumice:

1. Stara Ekspertna radna skupina više ne postoji! U tijeku je novi natječaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. HNS je politički izborio da se i stari ERS i PSP razriješe te da se krene ispočetka!

3. Novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu zahvaljujući HNS-u posve je transparentan: prijave idu online, a nakon administrativne provjere svi će kandidati biti javno objavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ministrica Divjak ubrzala je cijeli proces i ponovno aktivirala više od 350 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su radili na kurikularnim dokumentima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo