PROCURILE HISTERIČNE PORUKE JOSIPE RIMAC: / 'Koji k.... ona ide tamo, ako misliš da ona može nešto, a ja ne, za*ebali ste se'

Image
Foto: Pixsell
29.8.2020.
20:26
Pixsell
VOYO logo

Na vidjelo izlazi sve više detalja o tome kako je funkcionirala korupcijska hobotnica na čijem je čelu prema sumnjama USKOK-a bila Josipa Rimac.

Tužitelji tvrde da slučaj Josipe Rimac nije tako jednostavan. USKOK je zabilježio više od 80.000 razgovora, ali i stotine tisuća poruka koje trebaju pregledati, javlja RTL, pa je popis djela koji joj se stavljaju na teret sve dulji, a sve je više i dužnosnika za koje se sumnja da su upleteni u njezinu mrežu. Najnovijim proširenjem istrage obuhvaćen je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra Ćorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvala ga je 'zete' jer je oženio rođakinju

Prema podacima iz istrage koje posjeduje Jutarnjilist, Rimac je Validžića u komunikaciji mobitelom oslovljavala sa "zete" jer je oženio njezinu rođakinju, Anitu Validžić, zaposlenu na mjestu više stručne savjetnice u Ministarstvu poljoprivrede, također obuhvaćenu istragom jer je i njoj Rimac, sumnja se, sređivala prolaz na ispitu. Oboje supružnika Validžić rođeni su u Kninu i generacijski su bliski Josipi Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOBITEL JE ODAO TAJNE: /

Zašto su Josipu Rimac zvali svi - od zlatara do političara? Sad je jasno kako je stvar funkcionirala...

Image
MOBITEL JE ODAO TAJNE: /

Zašto su Josipu Rimac zvali svi - od zlatara do političara? Sad je jasno kako je stvar funkcionirala...

Prateći kontakte Josipe Rimac, istražitelji USKOK-a su 5. veljače "uhvatili" njezin razgovor s Validžićem u kojem ona spominje Senku Klepo, na koju se žalio Dragan Stipić iz tvrtke C.E.M.P. Klepo je voditeljica Odjela obračuna i sustava poticaja za čistu energiju u državnoj tvrtki HROTE (Hrvatski operater tržišne energije), od koje su investitori u vjetropark Krš-Pađene početkom ove godine zatražili uvećanje otkupne cijene struje.

'Ona tamo mudruje'; 'Da, teška je ona'

HROTE je nadležan za ugovaranje otkupne cijene struje, a ako je investitor nezadovoljan odlukom HROTE-a, može se žaliti Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetiku. Nakon uključenja vjetroelektrana u energetski sustav investitori uz već ugovoreni fiksni dio otkupne cijene imaju pravo tražiti i dodatni fleksibilni dio na temelju doprinosa gospodarstvu i kvaliteti života lokalne zajednice. C.E.M.P. je početkom godine zatražio povećanje otkupne cijene energije za nešto više do devet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HROTE im je, međutim, odobrio samo dio traženog povećanja u iznosu od nešto više do četiri posto, pa su Milenko Bašić i Dragan Stipić angažirali Josipu Rimac da iskoristi svoj utjecaj i pomogne im izboriti traženo povećanje, sumnjaju istražitelji. U razgovoru iz veljače, Rimac Validžiću govori kako se Dragan Stipić žali na Klepo kao na osobu koja "tamo mudruje", na što joj "zet" odgovara kako je Klepo teška.

Rimac razbjesnilo angažiranje Ankice Mamić

Prema podacima iz istrage, Josipa Rimac je i osobno i u društvu s investitorima posjećivala ravnatelja HROTE-a Borisa Abramovića. C.E.M.P. je nezadovoljan povećanjem otkupne cijene od nešto više od četiri posto podnio žalbu Ministarstvu za okoliš i energetiku. Prema podacima iz istrage, Ćorićev pomoćnik Validžić je znao što je HROTE odlučio vezano uz zahtjev vlasnika C.E.M.P.-a i prije nego što su one dostavljene vlasnicima te sugerirao Rimac koje dokumente tvrtka C.E.M.P. još mora dostaviti i priložiti žalbi i kako sročiti žalbu, da bi povećala svoje šanse za povećanjem otkupne cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka C.E.M.P. je u akciju lobiranja za povećanje otkupne cijene vjetroenergije uključila i Ankicu Mamić, a to je razbjesnilo Rimac. Poslala je bijesnu poruku vlasniku C.E.M.P.-a Milenku Bašiću: "Ja znam da ti pokušavaš riješiti, ali da Ankica Mamić dolazi kod Ive Milatića mi je ponižavajuće. Neka ona riješi HROTE." Zatim šalje poruku i Draganu Stipiću: "Koji k.... Mamićka ide kod Ive Milatića", na što joj Stipić odgovara da ne zna. No Rimac mu piše dalje: "On i Domagoj (Validžić op.a.) su uvijek bili korektni, ako misliš da ona može nešto a ja ne, zajebali ste se... Neću opstruirati, ali neka ona dalje rješava", proizlazi iz poruka, objavio je Jutarnji list.

Ministarstvo pokreće internu istragu

No, koga će sve obuhvatiti istraga teško je predvidjeti. "Izvješće ima više od 250 tisuća stranica na kojima se nalazi sva komunikacija, svi dokumenti, sve fotografije, radi se o opsežnoj dokumentaciji i treba vremena da se to sve pregleda", rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega, Ministarstvo uprave traži podatke od USKOK-a kako bi internom istragom utvrdili je li došlo do propusta pri organizaciji državnih ispita. Uvjeravaju da će nakon toga, prema Zakonu o državnim službenicima, krenuti u utvrđivanje odgovornosti, a i da su mogući otkazi. Osim pomoćnika ministra Tomislava Ćorića Vlada zasad nije razriješila ostale dužnosnike koji su obuhvaćeni istragom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo