PROCURILA ZADNJA VERZIJA PLANA - ŠKOLA POČINJE 7. RUJNA: / Mjere neće biti iste svugdje; Dio djece nosit će posebne N95 maske

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministrar Fuchs inzistira na početku školske godine, a da eventualne probleme ili žarišta treba rješavati kako se dogode

23.8.2020.
9:34
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nastava u hrvatskim školama sigurno počinje 7. rujna, a mjere će se vjerojatno prilagođavati po regionalnom kriteriju ovisno o epidemiološkoj situaciji. Razredni odjeli morat će se smanjiti, a uvest će se po potrebi i smjenska nastava, posebna pozornost posvetit će se učenicima i nastavnicima s kroničnim bolestima pa je moguće da će oni nositi i N95 maske, a maske će se sigurno nositi u zajedničkim prostorijama, dok je moguće da će biti potrebne i u onim učionicama gdje neće biti moguće držati distancu, piše Jutarnji list.

To je zadnja verzija mjera za početak školske godine o kojoj se u subotu raspravljalo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji će sutra i objaviti upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ostaje otvoreno pitanje nošenja maski - hoće li se one svugdje nositi u školama, ili samo u zajedničkim prostorijama. Čini se kako je najizglednije je da će se nositi pri ulasku i izlasku iz škole, na hodnicima i ostalim zajedničkim prostorijama, a da će u učionicama to biti iznimka tamo gdje se ne može držati fizička distanca među učenicima. Ministar Radovan Fuchs, navodno će odluku prepustiti epidemolozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjenska nastava

Želi se uvesti i smjenska nastava, gdje god se može, a ideja je da grupe budu manje kako bi se držala fizička distanca, ali i ako dođe do zaraze, da se onda izolira manji broj učenika.

Najviše je prijepora između zdravstvene, odnosno epidemiološke službe i Ministarstva. I epidemiolozi i Ministarstvo slažu se da je najbolje za djecu da budu u školama, ali ne pod istim uvjetima. Naime, stav je Ministarstva da se u školu svakako kreće 7. rujna, u svim županijama i sva djeca. S druge strane, epidemiolozi, koji također pozdravljaju odlazak u školu, smatraju da se ne može na svaku školu, razred ili regiju gledati isto. Situacija je, različita po županijama te bi se u onima u kojima je loše trebala odgoditi škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Fuchs nije blagonaklon prema takvim rješenjima te inzistira na početku školske godine, a da eventualne probleme ili žarišta treba rješavati kako se dogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo