drama zbog poplave / Probili smo se u selo Korana: Podzemne vode potopile kuće - u planu bila i evakuacija!

Naša ekipa probila se do starijih stanovnika - koji su svoju imovinu vezali ne bi li otplovila

14.5.2019.
18:38
VOYO logo
Image

Dramatično kod Rakovice: Nabujala Korana odsjekla selo Korana, vatrogasci spašavaju turiste

Image

Dramatično kod Rakovice: Nabujala Korana odsjekla selo Korana, vatrogasci spašavaju turiste

Jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj u koje je prodrla voda je selo Korana. Ondje su se zatekli i turisti koji su uspješno spašeni.

Ne samo da je iz korita rijeka plavila domove, već je u kuće prodirala iz zidova zbog podzemnih voda. Naša ekipa probila se do starijih stanovnika - koji su svoju imovinu vezali ne bi li otplovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobil je zavezan za stablo da ga ne odnese bujica, ali nakon svega sigurno neće upaliti.

Mještane Korane istoimena rijeka prilično zabrinula

"Auti su bili u vodi, pa smo ih izvukli, ali izgleda malko kasno. Ne pali ni jedan, vukli smo ih ručno", kaže nam Mirko Luketić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujica je nosila stare poljske wc-e, poplavila dječje igralište i okućnice. Mještane Korane istoimena je rijeka prilično zabrinula.

"Tu sam i rođena, nikad ovako velikih poplava nije bilo. Ovo je iznimno i ekstremno. Prvi put. Želim se zahvaliti DVD Rakovica i Drežnik koji su spasili moju kuću", poručuje Ljubica Špoljarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savjet je bio od GSS-a, vatrogasaca da napustimo. I susjedi ono zovu me telefonom, bolje da napustiš jer mogla je ono barijera neka puknuti, neki malo jači val i tako", kaže Mirko Luketić.

Pitoreskno mjesto dijelom je u Općini Rakovica, a dijelom u Općini Plitvice. Sve službe su na terenu već dva dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo predložili evakuaciju jer smo se bojali nekakvih odrona"

"Mi smo predložili evakuaciju jer smo se bojali nekakvih odrona jer nikad nije bila tolika količina vode, međutim svi tvrde da ne prijeti takva opasnost tako da smo pustili na volju", jasno će Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička jezera.

"Dogovorili smo se tko će ljude evakuirati, gdje ćemo ih smjestiti, tko će ljude obilaziti tijekom noći i tko će dežurati", dodaje Franjo Anđić, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne prijeti samo Korana, voda sada vrije iz zemlje, sa svih strana kao u Josipovom podrumu koji i nije neposredno uz rijeku.

"Jutros sam došao, ima po metra i više vode, a pravljena je 72. godine, nikad u njoj vode nije bilo. Al su luke previše natopljene vodom i ona je probila iz zemlje u podrum", jasno će Josip Špoljarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na Plitvicama silna voda nije završila samo u raskošnom slapu, nego je i poplavila dio Parka.

"Sad je vodostaj velik i naši nadzornici obilaze i zatvaraju staze da se posjetitelji ne bi doveli u opasnost. Dio parka je otvoren za posjetitelje", kaže Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio svojih objekata Park je ponudio za smještaj stanovništva ukoliko bude potrebe, ali svi vjeruju da je najgore ipak prošlo.

Reporterka RTL-a: 'Jedan dio sela Korana je u potpunosti odsječen!'

Reporterka RTL-a Nikolina Radić javila se iz mjesta Korana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesto Korana na rijeci Korana je podijeljeno na tri dijela. Jedan dio je potpuno odsječen, tamo živi dvadesetak ljudi", kazala je i dodala:

"Trebat će dva do tri dana, ako ne padne kiša, da se dođe do ljudi", rekla je u svom javljanju uživo reporterka RTL-a Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo