TROVANJE ILI...? / Prizori uginulih glavatih želvi s plaže na Dugom otoku šokirali javnost: 'Moguć je i pomor zbog istraživanja za naftom'

Image
Foto: Facebook/Blue World Institute

Uzrok će se znati tek nakon patološke obrade, ali postoji nekoliko teorija, istaknuo je predstojnik odjela za patologiju Hrvatskog veterinarskog instituta dr.sc. Željko Mihaljević

15.2.2024.
12:22
Facebook/Blue World Institute
VOYO logo

Prizori uginulih glavatih želvi s plaže Sakarun na Dugom otoku šokirali su javnost. Na obalu ih je izbacilo olujno jugo, a ista scena već je viđena i ranije, također u zimskim mjesecima.

Jedna od uginulih jedinki danas stiže na Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, piše Morski.hr. Predstojnik odjela za patologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, dr. sc. Željko Mihaljević ovaj pronalazak smatra alarmantnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TUŽNI PRIZORI /

More izbacilo uginule glavate želve na Sakarunu. Ne zna se što im se dogodilo

Image
TUŽNI PRIZORI /

More izbacilo uginule glavate želve na Sakarunu. Ne zna se što im se dogodilo

Mihaljević je istaknuo da su u kontaktu s Javnom ustanovom Natura Jadera i Zadra koja je napravila epidemiološki izvid na terenu. Za sada se zna da kornjače nisu uginule u isto vrijeme, s obzirom na to da se postmortalne promjene značajno razlikuju među njima.

Pažljivo s vađenjem kornjača iz mreže

Prošlo je više dana od uginuća, rekao je Mihaljević i upozorio čitatelje i ribare na hibernaciju kod kornjača. Naime, ribari ponekad izvuku kornjače koje se čine kao mrtve jer su u hibernaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se ne kreće, izgleda kao da je mrtva. Ali ribare i građane općenito treba upozoriti na protokol laganog zagrijavanja. Da bi ona nakon nekog vremena počela davati znakove života. Tek onda se kornjača može pustiti. Vađenje kornjače iz mreže i odmah bacanje u more je za ove gmazove smrtonosno", ispričao je.

Toksično trovanje još se ne može isključiti

Toksično trovanje ne isključuje, ali to će se znati tek nakon patološke obrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to isključeno, mi ne znamo zbog čega su točno one uginule. Znači, postoji još nekoliko teorija. Znači, moguć je čak i pomor zbog istraživanja za naftom i plinom, gdje imamo korištenje eksploziva, pa da može i čak i to bude uzrok, jer imali smo jedan sličan slučaj, koji isto nije mogao biti dokazan", naglašava predstojnik s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Na pitanje o slučajevima stradavanja od posljedica ribarskog eksploziva u Jadranskom moru, Mihaljević odgovara da je te posljedice jako teško dokazati. Najčešći uzrok zbog kojeg umiru ugrožene želve u Jadranu su ribarske mreže i interakcija s parangalima, ali i naleti na brodice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Gost Direkta o ugrizu kornjača: 'To je totalna iznimka, ali može vam otkinuti prst ili komad kože.' Što napraviti kada ju sretnete?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo