Ukida se 'hladni prijem' /

Pristup liječenju u splitskoj bolnici sljedećih mjeseci imat će samo 'hitni' pacijenti

Image

Ravnatelj splitskog KBC-a, Ivo Jurić, potvrdio je kako će u bolnici privremeno ukinuti tzv. 'hladni prijem', što znači da će doktori primati samo one pacijente za koje utvrde da trebaju hitni tretman.

4.7.2016.
16:48
VOYO logo

KBC Split će na dva mjeseca ukinuti ustaljeni "hladni" ili "elektivni" prijem koji omogućuje pacijentima da, bez obzira na zdravstveno stanje, dođu u bolnicu i dobiju potrebni tretman. Umjesto toga, liječit će se samo oni pacijenti čije stanje tamošnji liječnici procijene "hitnim". Potvrdio je to ravnatelj splitske bolnice, Ivo Jurić.

"Ljeti nam je posebno teško zbog velikog priljeva turista čije se brojke penju i do trećine splitskog stanovništva, zato trebamo primati samo hitne pacijente. U cijeloj županiji imamo jednu bolnicu i ona mora primjereno funkcionirati, a to se može izvesti samo u zadanim kapacitetima.", rekao je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče samih operacija, primjerice kile, njih ne radimo. U Engleskoj se na tu operaciju čeka dvije godine i tamo to ništa nije čudno niti hitno. Samo smo to odgodili i prilagodili se onim operacijama koje možemo napraviti, a obavit ćemo trećinu operacija", nastavio je.

Napomenuo je i kako je hitni prijam splitskoga KBC-a najopterećeniji u Hrvatskoj jer na dan primi oko 450 bolesnika, od kojih 80 ostaje na liječenju te podsjetio na "Ultra Europe Festival", koji će se sljedećeg tjedna održati u Splitu i okolici, zbog kojeg u bolnici imaju veliki pritisak, koji se poveća za još stotinjak pacijenata pa se broj pregledanih pacijenata na dan poveća na 550.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljeti preko hitnog prijema obradimo više od pet tisuća turista, a tisuću ih se hospitalizira. Tu još treba dodati i naše redovite pacijente, kojih je oko 450 na dan", naglasio je Jurić i istaknuo kako u KBC-u Split nema dovoljno zaposlenih da bi se brinuli o svim tim pacijentima. "Snalazimo se kako možemo pa na neki način reduciramo hladni pogon", rekao je.

Ravnatelj splitske bolnice na kraju je istaknuo kako ne treba paničariti jer će oni naručeni na operacije biti operirani, baš kao i školarci čije su operacije zakazane za ljeto, bez obzira na hitnost  i ukidanje "hladnog pogona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo