štiti se mrijest / Pripremite se! Mjesec dana je neće biti na ribarnici: Cilj je zaštita plave ribe u Jadranu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Stručnjaci primjećuju da je srdela u mrežama sve sitnija

5.5.2021.
11:40
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Svima koji željno iščekuju malu plavu ribu - vijest da ovih dana na ribarnicama neće biti svježe srdele ni inćuna. Kroz cijeli svibanj obustavljen je ribolov okružujućom mrežom plivaricom, s ciljem zaštite mlade plave ribe u Jadranu.

Ni srdele, ni inćuna na ribarnici. Cijeli mjesec svježi primjerci ne bi se smjeli naći na štandovima zbog lovostaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne bi nikad prijavio jer nisam špijun gospođo. Nikad nisam nikoga prijavljivao, ali nije u redu. Taj tko bi to prodavao, ja bi mu rekao nemojte to raditi”, rekao je Predrag Ivan Bilić iz Splita.

“Sad bi uzela srdele i frigala, ali kad nema uzet ću palamidu ili nešto drugo ili gavuniće, ma bilo što”, izjavila je Splićanka Ana Baran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetnim lovostajom kroz cijeli svibanj štiti se mrijest inćuna, ali i mlada srdela. Ono što stručnjaci primjećuju da je srdela u mrežama sve sitnija.

“Nešto se smanjila njena dužina, točnije srednja lovna dužina. Stanje kao i svih ostalih ribolovnih stokova nije tako dobro. Dakle, većina ne samo u Jadranu, nego Mediteranu, ali i u svijetu većina ribolovnih stokova je u prelovu”, pojasnila je viša znanstvena suradnica na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Vanja Čikeš Keč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bez sitne plave ribe, izbor na ribarnici je šarolik. No, prodaja ide slabo iako cijene nisu rasle.

“Ima od skuplje i jeftinije, ako je čovjek snalažljiv i zna spremiti obrok može se jeftino proći za ručak“, kazala je prodavačica Silvana Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da nije petka, peškarija bi se mogla zatvoriti, skoro pa zatvoriti. Ali friška riba, iz mora tek dođe ja ne znam ima li igdje friškije i lipše. I nisu to neke cijene. A cijene se nisu povisile, radim godine nisu išle niti za kunu“, objasnila je Željana Višević, prodavačica na ribarnici.

Image
Ispod smo prosjeka EU /

Iako je zdrava, ne jedemo ribu dovoljno često: 'Loše ide, po deset kuna prodajemo srdelu'

Image
Ispod smo prosjeka EU /

Iako je zdrava, ne jedemo ribu dovoljno često: 'Loše ide, po deset kuna prodajemo srdelu'

Hrvati godišnje pojedu oko 20 kilograma riba, a stručnjaci savjetuju da bi na jelovniku trebala naći barem tri puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treba napomenuti da je ona okosnica mediteranske prehrane i kao takva zbog svog nutritivnog sastava visoko je na listi kod onih koji treba dijetetski jelovnik ili kod onih koji trebaju rekonvalescentski jelovnik, a to je sad vrijeme kad su viroze”, tvrdi nutricionistica Olja Martinić.

Bez obzira je li vrijeme srdela ili ne, riba bi na stolu trebala biti češće. Izbora ima za svaki džep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo