Riba se u Hrvatskoj jede sve više - pokazuje najnovije istraživanje Ministarstva poljoprivrede. No, dok se hvalimo da živimo u mediteranskoj zemlji čistog mora, po konzumaciji ribe i dalje smo ispod europskog prosjeka.
Od 10 kuna za srdelu pa sve do 200 kuna za škampe ili škarpinu, na splitskoj ribarnici šarolika ponuda, ali i cijene.
"Rijetko je jedem, a kad je jedem uzimam ovako srdelu, lignjune i
malo tu jeftiniju ribu", rekla je Blaženka Krezo
iz Splita.
"Ne jedem isto često, mada sam iz ribarske kuće, ali jedem ajde, jedem opet jednom tjedno", rekla je Dubravka Delić Britvić, Split.
"Jedan, dva puta tjedno. I to je to. To je onako malo radi lika uvik", rekao je Tonći Lušić, Split.
Godišnje u prosjeku pojedemo oko 20 kilograma ribe. Iako je to porast od 11 posto u odnosu na godinu prije, i dalje smo ispod europskog prosjeka koji iznosi nešto više od 24 kilograma ribe po stanovniku. Najviše se jedu inćuni i srdela.
Ribu bi svi trebali konzumirati barem dvaput tjedno
"Ja sam sad malo uzela srdela, uzela sam tu neke arbune, ali skupo je", rekla je Zorica Guteša, Split.
"Za 100 kn imam dva i po kila teletine, i to lipe pozicije, nije loša. A ovdje 100 kn list malo veći. Ja bi list. List najmanji, manji od dlana šest banki – pretjerano", rekao je Boris Ugrin, Split.
Prodavači na ribarnici ne misle tako.
"Kad ti možeš kupit dva kila saruna za 10 kuna ili za 15 kuna pa di je to skupo? Možemo mi pametovat i ovako i onako, samo mi smo narod inače koji se naučio žalit", rekla je Željka Višević, prodavačica na ribarnici.
Uz smanjenu svijest o važnosti konzumiranja morskih proizvoda, problem su i navike kupaca.
"Mi tu jeftiniju ribu, srdele, ušate, bukve zapravo ne cijenimo. Ne poštujemo je dovoljno i ne smatramo je ribom", rekla je nutricionistica Dragana Olujić.
A iako je zdravija, čini se kako kupcima nije privlačna.
"Po 10 kuna prodajemo srdelu. Loše ide. Ljudi nema", kazao je Zdravko Glušević, prodavač na ribarnici.
Kako bi to promijenili i povećali potrošnju ribe iz resornog ministarstva najavljuju niz aktivnosti jer ribu bi svi trebali konzumirati barem dvaput tjedno.