PRIPREMITE SE, DOLAZI LEDENI ARKTIČKI VAL: /

Dijelovi Hrvatske naći će se na udaru oluja, oglašen je i crveni Meteoalarm

Image
Foto: Facebook

U iduća tri dana u Europu stiže još jedan val arktičkog zraka, a meteorolozi kažu da se može očekivati i prvi obilniji snijeg ove sezone

1.10.2018.
20:21
Facebook
VOYO logo

Ledena fronta koji je došla sa sjevera već je zahvatila Alpe. Snijeg je počeo padati u nedjelju na zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Alpa na visinama oko 2.500 metara nadmorske visine, a danas su padaline nastavljene i na nižim visinama, točnije oko 2.000 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg će danas padati i u Sloveniji, ali samo iznad 2.000 metara nadmorske visine, gdje se može očekivati i do 20 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utorak - povremena kiša, na Jadranu jaka i olujna bura

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana mjestimice s malo kiše. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura oko 10 °C ujutro, a danju oko 16 °C.

Podjednake ili malo niže vrijednosti temperature bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i prijepodne mjestmice biti kiše. Poslijepodne postupno razvedravanje uz slabljenje sjeveroistočnog vjetra.

Najvjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu i u gorskom području, uz umjerena i jaku buru, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima, a more ponegdje biti jače valovito. Mjestimiče kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će većinom u prvom dijelu dana, a zatim će se na sjevernom Jadranu i Gorskome kotaru postupno razvedravati. Najviša temperatura od 10 °C u gorju do 17 °C na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a pljuskovi lokalno mogu biti i izraženiji. Umjereno do jako jugo već ujutro će početi okretati na buru s olujnim udarima, a more će pritom biti umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijim. Puhat će umjereno i jako jugo, te prema kraju dana okrenuti na istočnjak i buru. Najniža temperatura od 15 do 18 °C, a najviša oko 20 °C, piše HRT u vremenskoj prognozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Crveni alarm za Velebitski kanal, Istra i Kvarner također na udaru

Meteoalarm je za sutra objavio niz upozorenja. Vrijeme će biti najopasnije u Velebitskog kanalu, gdje je oglašena crvena uzbuna koja predstavlja izuzetno opasno vrijeme.

Osim toga, narančasta uzbuna je oglašena za Kvarner i Istru, dok za srednju i južnu Dalmaciju i otoke vrijedi žuti upozorenje.

Sredinom tjedna vrijeme će se malo smiriti, no nova promjena stiže za vikend.

"Ta će druga fronta ponovno donijeti vjetrovito i hladno vrijeme, u višem gorju moguć je i snijeg. Ne očekuju se neke velike količine oborina, ali za deseti mjesec to je u gorju višem od tisuću metara i očekivano", rekla je meteorologinja Nove TVAna Bago.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo