PRIPREMA SE DRUGI VAL LEGALIZACIJE: / U potragu za nelegalnim kućama i bazenima kreću i dronovi

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Državnom inspektoratu ističu kako je trend bespravne gradnje pojačan nakon donošenja Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama

19.12.2020.
18:07
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Priprema li se drugi val legalizacije nelegalno sagrađenih objekata, pitanje je koje se u posljednje vrijeme najčešće postavlja u Istri gdje su uočene neobične pojave nalik Potemkinovim selima. Naime, bilježe se slučajevi podignutih konstrukcija od drveta i lima koj​e izgledaju kao kuće, dok plava folija raširena na tlu "glumi" bazen.

Sve to kako bi se prilikom snimanja iz zraka stekao dojam kako su ondje doista kuća ili bazen. Tako "sagrađene" nelegalno, u slučaju novog vala legalizacije bit će ih moguće legalizirati znatno jeftinije, nego da se grade uz normalnu proceduru ishođenja građevinske dozvole, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAZITE IDEJU: /

Na poljoprivrednim zemljištima u Istri 'grade' lažne kuće i bazene. Zašto? Zbog snimki iz zraka i - naknadne legalizacije

Image
PAZITE IDEJU: /

Na poljoprivrednim zemljištima u Istri 'grade' lažne kuće i bazene. Zašto? Zbog snimki iz zraka i - naknadne legalizacije

Snimke iz zraka - temelj legalizacije

Riječ je o tome da su upravo snimke iz zraka bile temelj legalizacije jer su se legalizirati mogle nove građevine i rekonstrukcije postojećih ako su vidljive na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske od 21. lipnja 2011. Sada se novi "graditelji" nadaju da će jednoga dana biti moguće legalizirati i ono što nije na starim snimkama prije 2011. godine. Koji bi drugi razuman razlog poslužio kao objašnjenje - piše Glas Slavonije.

Osim toga, ovoga je tjedna objavljeno da je Državni inspektorat preuzeo od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 120 tableta (računala), 30 prijenosnih printera i osam dronova koje će koristiti građevinski inspektori prilikom inspekcijskih nadzora. To je prvi korak k uspostavljanju "e-Inspekcije" kojom će se kreirati geoinformacijski sustav koji će periodički detektirati promjene u prostoru koristeći satelitske snimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra puna 'Potemkinovih sela'

"Drugim riječima, ovim modulom obavljat će se preliminarna detekcija potencijalno nelegalnih promjena u prostoru poput bespravne gradnje, devastacija obale, nelegalnog odlaganja otpada, neprimjereno izgrađenih građevina bez osnovne infrastrukture itd.... Konkretno, nakon što se s pomoću satelitskih snimaka detektira sumnjiva gradnja ili potencijalna devastacija prostora, evidentirane promjena će se nadzirati inspekcijskim nadzorom, a inspektorima će na terenu biti omogućen uvid u sve potrebne baze podataka poput katastra, prostornog plana i slično", kazali su u resornom ministarstvu.

U Državnom inspektoratu, piše Glas Slavonije, kažu kako je trend bespravne gradnje pojačan nakon donošenja Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama. Od travnja prošle godine, kada je ponovno počeo s radom Državni inspektorat, građevinska inspekcija samo u Istri je donijela 322 inspekcijska rješenja izrekavši 63 novčane kazne u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna kuna te uklonivši 70 nezakonito sagrađenih građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo