ministar financija / Primorac za RTL o tome kako će se na Hrvate odraziti rast kamata

Moglo bi se odraziti i na stambene i potrošačke kredite građana

27.10.2022.
19:26
VOYO logo

I službeno završava era jeftinog novca - Europska središnja banka ponovno je podignula kamate u pokušaju da zaustavi povijesni rast inflacije.

Banka diže tri svoje ključne kamatne stope za nula cijelih 75 posto i smanjuje subvencije komercijalnim bankama, koje su godinama navikle na jeftine kredite. Nakon godina politika nultih i negativnih kamatnih stopa, središnja banka odlučila je reagirati zbog nikad više inflacije od deset posto. Kamata na bankarske depozite sada iznosi 1,5 posto što joj je najviša razina od 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalje ovog poteza, koji bi se mogao odraziti i na stambene i potrošačke kredite građana, objasnila je šefica Europske središnje banke, a mi smo pitali i ministra financija Marka Primorca kako će se ovaj potez odraziti na hrvatske građane.

"To ovisi o kupovnoj moći građana, o pojedinačnim individualnim situacijama, ali bih samo istaknuo da smo kontinuirano naglašavali kako postoji potencijalan rizik za građane od porasta anuiteta kredita koji nisu uz fiksnu kamatnu stopu i također smo isticali u nekoliko navrata kako je dobro da građani što više moguće fiksiraju tu kamatnu stopu, isto tako i poduzeća, i dalje stojim oko tog", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo