Od Alvareza do Peruška / Prije točno godinu dana pokrenut je postupak izvanredne uprave, evo što se sve događalo

Prošlo je godinu dana od pokretanja postupka izvanredne uprave, Petar Panjkota donosi pregled godine koju je obilježio slučaj Agrokor.

9.4.2018.
23:00
VOYO logo

10. travnja dan je kada se Ivica Todorić mora pojaviti na sudu i dan kada su vjerovnici Agrokora trebali pristati na nagodbu. Prošlo je točno godinu dana otkad je Todorić službeno izgubio vlast u svome carstvu.

10. travnja 2017. pokrenut je postupak izvanredne uprave, koja je dobila 365 dana da spasi Agrokor. 365 dana je prošlo, pa je Fabris Peruško dobio još tri mjeseca ekstra, iako se već zna da će Agrokorom upravljati Rusi - 44 posto vlasništva novog Holdinga pripalo je Sberbanku i VTB banci.

Sve je krenulo s ruskim igračem Antoniom Alvarezom Trećim koji je prvi doveden kako bi pokušao sanirati stanje u Agrokoru. Ujedno je bio i prvi koji je javno rekao da je to stanje puno ozbiljnije nego što je dotad prikazivala Vlada i bivša uprava Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema jamstava da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najzahtjevnijih situacija s kojom ćemo se suočiti", poručio je 4. travnja 2017. bivši glavni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez.

Zahtjevnost situacije već je idućeg dana objašnjavao i premijer, predstavljajući u Saboru Zakon poput nijednog dotad. "Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo nije Lex Agrokor", naglasio je premijer Andrej Plenković 5. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon kojeg danas baš svi znaju pod tim imenom Sabor je idućeg dana izglasao, a bivši vlasnik se preko koncerna zadnji put oglasio kao, kako je rekao, ponosan čovjek.

"Sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi", objavio je Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanaka dobavljača tih je dana bilo nebrojeno, upitna je bila isporuka robe na police Konzuma, a poruka im je bila kristalno jasna, otpis dugova ne dolazi u obzir. "Godinama već otpisujemo i više nismo spremni otpisati ni jednu kunu", poručila je Marica Vidaković, prokuristica Kraša dok je Zoran Stanković, iz koordinacije dobavljača i proizvođača, poručio kako "vjeruje da će se rješenje naći. Naglasio je kako nisu spremni na nikakav otpis.

Blokada isporuke ipak se ne događa, Alvarez nestaje jednako naglo kako se pojavio, a glavni tragač za rješenjima, čitaj izvanredni povjerenik, postaje Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je bitka da se ovaj poslovni problem u Agrokoru kojeg danas imamo ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske, pa i šire regije", rekao je u svojem prvom govoru Ante Ramljak. Bilo je to 10. travnja 2017. godine. 

U tome se donekle i uspjelo. Izvanredna uprava plaće je isplatila, poslovanje stabilizirala i likvidnost popravila, a i zaposlenost je u zadržana u najvećoj mjeri. Od 52 tisuće zaposlenika u cijeloj regiji iz sustava Agrokora otišlo je oko 2.300 ljudi, kako kažu, mahom putem prirodnog odljeva. Od 700-tinjak Konzumovih trgovina, zatvoreno je njih 80, kažu, u cilju povećanja efikasnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesumnjivo je da je glavni cilj postignut, znači nije došlo do nekakve lavine stečajeva, propasti različitih društava i velikih otpuštanja. Pitanje je da li je za postizanje tih ciljeva uopće bilo potrebnmo donošenje posebnog zakona", poručio je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

A upitni su i neki poduzeti koraci poput roll up modela zbog kojeg Rusi prekidaju suradnju i u više zemalja podižu niz tužbi protiv Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas ni mene ni hrvatsku Vladu", kazao je premijer Plenković 8. listopada.

Trgovački sud uskoro objavljuje enormnih 13.000 tražbina oko 6000 vjerovnika prema više od osamdeset tvrtki. A dobavljači, koji su pola godine držali stranu izvanrednoj upravi na prvi prijedlog nagodbe izrazili su nezadovoljstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I to će biti stav dobavljača. Prema tome, mislim da će netko na popravni, i to za ove blagdanske dane", poručila je Marica Vidaković. Ramljak joj je odgovorio da "u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, ovdje jednostavno svi moraju pronaći kompromis i svi gube".

Nisu gubili ljudi iz bivše tvrtke Ante Ramljaka koje je, bez znanja javnosti, angažirao na restrukturiranju i obilato ih plaćao. Zbog toga je na kraju i sam otišao poručivši: "I ako je moja žrtva potreban da bi se ovo do kraja izvelo, a smatram da je, ja sam tu žrtvu i prihvatio", poručio je Ramljak 28. veljače 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto njega dolazi Fabris Peruško koji ekspresno odigrava ključan potez - vraća Ruse u igru. 

A Ivica Todorić godinu izvanredne uprave proveo je prvo u skrivanju od javnosti, a potom i bijegu od uhićenja. Otkriveno je da je više od milijardu Agrokorovih kuna s obitelji trošio na odmore na mondenim destinacijama, avionske karte, helikopter, torbice i Victoria's Secret donje rublje. Veći dio obiteljske imovine je prodan, Todorić je počeo pisati blog i pokrenuo youtube kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sad kažem Todorić nema para, Todorić nije bogat i meni nitko ne vjeruje, svi misle da ja ležim na parama", poručio je Todorić 31. siječnja 2018.

Sam je najavio silne tužbe, ali nije se udostojio vratiti u državu kojoj je, kako je i sam rekao, dao cijeli život. Njegovo nekadašnje carstvo, kako stvari izgledaju dan uoči objave nagodbe, prelazi u ruke - Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet mjeseci nakon uhićenja Ivica Todorić sutra bi se trebao pojaviti na sudu u Londonu gdje će se raspravljati o hrvatskom zahtjevu za izručenjem. 

Reporter RTL televizije Goran Latković kazao je kako odvjetnica Ivice Todoruća na surašnjem ročištu neće zastupati svojeg klijenta jer će biti ispitana kao svjedokinja. Ivici Todoriću će pokušati pomoći dokazati da se u Hrvatskoj protiv njega provodi politički proces, a Todorića će u Londonu zastupati lokalni odvjetnik poznat po brojnim uspjesima u suđenjima o izručenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku stranu u Londonu zastupa britanski državni tužitelj, a njihovi su argumenti, odnosno argumenti hrvatske strane, da je Ivica Todorić bio jedan od glavnih kreatora gospodarskog kriminala u Agrokoru.

Suđenje počinje u 10 sati te će biti otvoreno za javnost no snimanje je zabranjeno. Prva točka suđenja ujedno je odluka o utemeljenosti europskog uhidbenog naloga, a nakon toga počinje saslušanje tužiteljstva i obrane te njihovih svjedoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje bi trebalo trajati dva dana s mogućnošću produljenja do petka, a nakon suđenja i jedna i druga strana imaju pravo žalbe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo