tužna obljetnica /

Prije 26 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb: Poginulo je sedmero ljudi, ranjeno 218

Image
Foto: PIXSELL

Rakete sa "zvončićima" padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve

2.5.2021.
9:43
PIXSELL
VOYO logo

Tužna obljetnica raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, u kojem je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno više od 200 ljudi, obilježava se 2. i 3. svibnja.

U znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakete sa "zvončićima" padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.

Image
potpuno razoren grad /

Najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata u brojkama: Opsada Vukovara trajala je punih 87 dana...

Image
potpuno razoren grad /

Najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata u brojkama: Opsada Vukovara trajala je punih 87 dana...

Poginulo je sedmero ljudi

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih "zvončića", a ranjeno je 218. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije je, u veljači 1995., poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

"Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, protumjeru, mi smo bombardiralo sve njihove gradove: i Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb i jučer i danas, to je napravljeno radi vas", citat je iz haške optužnice.

Haaški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995. Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je krivnje.

Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb, zakođer u odsutnosti, osuđen na 20 godina. S obzirom na to da je Haški sud 2008. osudio Martića za napade na Zagreb, on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, budući da nije utvrđeno da su njih dvojica naredili taj napad, a tijekom napada nije bilo žrtava. Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred spomen-ploče izaslanstvo Grada Zagreba te predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijenac i zapalili svijeću te odali počast civilima stradalima prilikom raketiranja Zagreba.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo