'košarkaški Mozart' /

Prije 25 godina poginuo Dražen Petrović, ikona hrvatske košarke i dalje živi kroz ljude

Prošlo je 25 godina od tragične pogibije jednog od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, Dražena Petrovića

7.6.2018.
10:56
VOYO logo

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Roditelji Biserka i Jole Petrović pružili su Draženu sretno i bezbrižno djetinjstvo koje je proveo uz svog starijeg brata Aleksandra. Slijedeći brata Aleksandra, Dražen je upoznao košarku te je njegova strast ubrzo prerasla u fanatičnu odanost igri.

Iako je mnogo vremena provodio igrajući košarku s prijateljima na lokalnom igralištu, nije mu bilo teško samome vježbati. Zbog želje za neprekidnim usavršavanjem, Dražen je budio respekt svojih suigrača, trenera i mnogobrojnih navijača. Njegov ozbiljni pristup igri mnogo puta je bio skriven iza velikog i iskrenog osmjeha u kojem su svi uživali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su njegove vještine napredovale tako su rasli i zahtjevi koje je pred sebe stavljao ovaj velikan hrvatske i svjetske košarke. Postao je vođa na terenu, te je svojom požrtvovnošću pokazao put kako treba nadigrati protivničku momčad. Kroz svoje nepogrešive izvedbe u dresovima Šibenke i Cibone, Dražen je promovirao Hrvatsku košarku na internacionalnom planu, te je vrlo brzo postao poznat pod nadimkom košarkaški Mozart. Taj nadimak je dobio zbog toga što je uspio košarku pretvoriti u umjetnost u kojoj je uvijek davao maksimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Obilježena 25.obljetnica smrti košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića

Image

Obilježena 25.obljetnica smrti košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića

Postavio je nove standarde u igri, čak i van granica bivše države, prvo igrajući u Španjolskoj za Real Madrid, a kasnije i u NBA ligi igrajući za Portland Trail Blazers i New Jersey Nets.

Dražen Petrović je za Netse igrao dvije i pol sezone i pomogao tadašnjem klubuiz New Jerseyja, da se nakon petogodišnjeg posta domogne mjesta u doigravanju. U svojoj posljednjoj sezoni (1992/93.) predvodio je NBA ligu u postotku pogođenih šuteva za tricu (44,6 %), uvršten je u treću NBA petorku te sezone, s prosjekom od 22,3 koša bio je 13. strijelac NBA lige i jedini od te trinaestorice koji nije dobio poziv za All-Star utakmicu. Na listi NBA igrača s najboljim postotkom šuta za tricu svih vremena Dražen Petrović zauzima treće mjesto sa 43,74 %, iza Stevea Kerra (45,40 %) i Huberta Davisa (44,09 %).

Njegov dres s brojem 3 Netsi su umirovili u studenom 1993. godine, a 2002. godine Dražen Petrović uvršten je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

Na jučerašnji dan Petrović je odigrao svoju posljednju košarkašku utakmicu. Riječ je bila o kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo, koje je Hrvatska izgubila od Slovenije sa 94-90. Utakmica nije imala igračkog naboja, budući da su obje reprezentacije već bile osigurale nastup na Euru, ali Petrović je čak i u porazu Hrvatske bio među najboljima na parketu i ubacio 30 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu noć naši su košarkaši, i Dražen među njima, prespavali u Wroclawu. Ujutro su ustali i krenuli prema Frankfurtu, gdje je Dražen dugo razmišljao hoće li nastaviti put s ostatkom momčadi avionom ili ipak krenuti automobilom s tadašnjom djevojkom Klarom Szalantzy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabrao je ovu drugu opciju, a sudbina je odredila da to putovanje završi u vječnosti. Poginuo je u prometnoj nesreći, 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo