Prijatelji vam ipak smiju pomoći!

5.5.2011.
16:46
VOYO logo

Izmjenama Zakona o radu Vlada je, kako je pojasnio ministar gospodarstva Đuro Popijač, regulirala mogućnost da se može raditi u smjenama od 12 ili četiri sata, uz obvezu da se raspored radnog vremena, dnevnog ili tjednog odmora te noćnog rada koji odskaču od uobičajene satnice mora regulirati kolektivnim ugovorom.

Isto vrijedi i za zaposlene u djelatnostima koje imaju neprekidno trajanje, kao što je turizam, poljoprivreda, novinarstvo, pružanje liječničke i socijalne skrbi, rad u lukama i zračnim lukama, vatrogastvo, distribucija energenata, prijevoz putnika u javnom prometu i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom prijedlogu zakona kojim se zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti izbačena je definicija da je susjed osoba koja vam može pomoći u obavljanju nekog posla ukoliko stanuje 500 metara od vas, a u neregistriranu djelatnost više se neće ubrajati rad za vlastite potrebe, obiteljska, prijateljska i susjedska pomoć, ukoliko se obavlja bez plaćanja i druge materijalne koristi i ako se rad ne obavlja redovito te kao odgovor na objavljeni oglas. Naime, ni prijatelji se nisu spominjali u prvoj verziji zakona.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako je više od 49 milijuna proračunskih kuna potrošeno na rad različitih radnih tijela i skupina koje je osnovala Vlada te da je zbog toga odlučeno da se ti troškovi smanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom odlukom onemogućavamo da oni koji su zaposleni u tijelima javne uprave ili dobivaju plaću u državnoj upravi dobivaju i naknadu za rad tijela. Ali će se isplaćivati stručnjacima koji dolaze izvana i to s maksimalno 2.000 kuna", kazala je Kosor. Maksimalni iznos koji se može zaraditi dolaskom na samo jednu sjednicu takvoga tijela je 150 kuna.

Dijaspori nove pogodnosti

Vlada se priprema za izbore i to putem strategije koju je donijela za Hrvate izvan Hrvatske, odnosno dijasporu. Jedanaestoj izbornoj jedinici će se nastojati udovoljiti putem ubrzanog primanja u hrvatskom državljanstvu, tako da će se on pojednostaviti, olakšati i ubrzati. Uvest će se status Hrvata bez hrvatskog državljanstva, čime se posebno cilja na one države u kojima Hrvati žive, a nije im dopušteno imati dvojno državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status Hrvata omogućit će jednostavnije upisne uvjete za školu i fakultete, pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama, mogućnost kandidiranja za radna mjesta i natječaje za stipendije te financijsku pomoć hrvatskim zajednicama izvan RH, kao i povoljnije stjecanje viza i odobrenje privremenog boravka te radne i poslovne dozvole. Osigurat će im se i olakšice prilikom turističkih boravaka u Hrvatskoj, odnosno pristup određenim uslugama.

Vezani članci:

arti-201104290554006 arti-201103170040006 arti-201103070365006 arti-201104110436006 arti-201012270032006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike