VLADA PRIHVATILA PROGRAM NACIONALNIH REFORMI: / 'U godinu i pol provest ćemo 60 ključnih mjera'

Image

Na sjednici Vlade prihvaćen je Nacionalni program reformi koji se planira provesti u razdoblju od 12 do najviše 18 mjeseci.

28.4.2016.
13:24
VOYO logo

Vlada je predstavila dugoočekivani Nacionalni plan reformi i program konvergencije RH za razdoblje 2016.-2019., koji će do kraja mjeseca uputiti Europskoj komisiji u Bruxelles.

Premijer Tihomir Orešković je rekao da je riječ o ukupno 60 reformskih mjera u četirima osnovnim područjima - "Makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost", "Lakši uvjeti poslovanja i investicijska klima", "Učinkovitost i transparentnost javnog sektora" te "Bolje obrazovanje za tržište rada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU VELIKE REFORME: /

Oreškovićeva Vlada ipak uvodi porez na nekretnine. Sve će se provesti u dvije faze

Image
STIŽU VELIKE REFORME: /

Oreškovićeva Vlada ipak uvodi porez na nekretnine. Sve će se provesti u dvije faze

Ključne promjene

Makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost podrazumijevaju smanjenje javnoga duga, a što je, pojasnio je premijer, uz gospodarski rast, ključ promjena. Kako bi se olakšalo uvjete poslovanja i poboljšala investicijska klima, naveo je da se moraju riješiti birokratske prepreke iz sustava te pojačati informacijski sustav u javnoj upravi jer će se na taj način ubrzati procesi. Naveo je i da je jako važno smanjiti troškove poduzetnicima i to kroz smanjenje parafiskalnih nameta.

Vezano uz poboljšanje učinkovitosti i transparentnost javnog sektora, Orešković je izdvojio smanjenje broja agencija. Za bolju prilagodbu obrazovanja za potrebe tržišta rada istaknuo je važnost provođenja kurikularne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokument je ambiciozan, ima 60 reformskih mjera koje nisu teške - nego potrebne", kazao je premijer i od građana zatražio podršku reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne ide dalje po starom

"Ne možemo raditi kako je to bilo do sada. Ove reforme su nužne za bolju budućnost hrvatskih građana", kazao je Orešković ističući da su reforme nužne.

"Cilj tih mjera jest gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. Ovim programom pokrenut ćemo, rekao bih, fer reforme", rekao je Orešković i najavio da će se formirati i posebno IT vijeće kako bi povećali efikasnost tog važnog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: Pokazat ćemo EK da ispunjavamo postavljene uvjete

Uz Nacionalni plan reformi Vlada je prihvatila i program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.–2019. godine, u kojem su, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, dva ključna cilja - poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja te zaustavljanje rasta javnog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako projekcije pokazuju rast BDP-a od 2 posto u ovoj godini i zadržavanje inflacije na sadašnjem nivou.

"Ovim dokumentom samo želimo pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke Europske komisije (EK) po pitanju reformskog paketa, ali i ukupnog makroekonomskog i fiskalnog okvira", dodao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o okviru koji Hrvatskoj može donijeti napredak. Mi smo jedan tim, jedna vlada. Ovaj plan i ovo izvršenje stavit će nas sve na stranu dobitnika", zaključio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće i povrće za sve učenike

Ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je da će se donijeti Nacionalna strategija za provedbu Sheme školskog voća i povrća za razdoblje od 1. kolovoza 2016. do 31. srpnja 2017. godine. Devedeset posto sredstava za financiranje tog programa povući će se iz EU-ovih fondova, a s deset posto sudjelovat će država.

Što se građana tiče, kako je ranije najavljeno, najviše će osjetiti u promjenama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Također, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine od 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predstavljanje reformi, Vlada bi na današnjoj sjednici trebala potvrditi Janicu Kostelić na dužnost pomoćnice ministra sporta.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo