Pokažimo da nam je stalo / Pretužno je u kakvim uvjetima žive ova djeca bez roditelja, pomozite im ako možete

Image
Foto: Facebook/Naša ljubav za njihova srca

U tijeku je humanitarna akcija za obnovu Dječjeg doma Vrbina u Sisku za djecu bez roditelja

29.11.2020.
8:00
Facebook/Naša ljubav za njihova srca
VOYO logo

U tijeku je humanitarna akcija za obnovu Dječjeg doma Vrbina u Sisku za djecu bez roditelja. Zgrada Dječjeg doma u izuzetno je lošem stanju i prijeko joj je potrebna obnova i opremanje osnovnim životnim potrepštinama. Poziv za akciju ''Naša ljubav za njihova srca'', raspisala je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije kako bi se prikupila potrebna sredstva, točnije 611 tisuća kuna.

O ovome projektu već smo pisali i nešto je sredstava skupljeno, što donacijama tvrtki, što donacijama vas građana, no potrebno je još kako bi se očajni uvjeti u kojima žive ovi mališani ipak koliko toliko popravili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo s Mariom Čelanom, direktorom razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA o tome kako napreduje ova hvalevrijedna akcija te tko se u nju sve uključio. 

''Imamo 130 tisuća kuna uplaćenih na račun, 30 tisuća kuna od ugovora o donaciji s našim općinama koji još nisu uplaćeni, ali bit će. Došlo nam je i odobrenje od Ministarstva rada za 86 tisuća kuna za promjenu vanjske stolarije. Uključio nam se i A1, imaju infogamer i malim donacijama skupljeno je već 20 tisuća kuna. Mi smo dosada skupili oko dvjesto tisuća, a sveukupno nam je potrebno 611 tisuća kuna'', rekao je za RTL hr. Čelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Dom sada izgleda možete pogledati u galeriji. No, kako ističe Čelan, postoji još jedan veliki problem koji mori djecu koja su pod skrbi domova diljem zemlje.

Image

Da ti srce pukne! Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca bez roditelja. Pomozimo im!

Image

Da ti srce pukne! Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca bez roditelja. Pomozimo im!

Kuda iz doma nakon 18. godine?

U Dječjem domu Vrbina trenutno je 26 djece u dobi između sedam i 18 godina, a posla oko obnove ima napretek. ''Potrebno je zamijeniti sve postojeće sanitarne čvorove, stolariju, potrebno je brušenje paketa, krečenje, ličenje zidova i sve ostalo. Djeca u sobama nemaju ni zastore'', ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zabrinjavajuće i ostaje veliko pitanje jest što slijedi nakon što djeca postanu punoljetna i nakon završene srednje škole napuste dom. ''Mi ne znamo što ta djeca proživljavaju, pogotovo tih zadnjih nekoliko godina boravka u domu'', rekao je.

To je, smatra Čelan, nešto na što treba ozbiljno usmjeriti pažnju i za što osobno pokušava, uz pomoć drugih, poduzeti konkretne mjere već dvije godine, ne samo za dječji dom Vrbina, već i na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bili smo na nekoliko sastanaka s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić, ona je preuzela inicijativu da se sve objedini u jedan zajednički paket tako da smo u to uključili i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ured za stambeno zbrinjavanje ima nekoliko stanova koje bi rado ustupili toj djeci dok ne stanu na noge. Ministarstvo rada nam je reklo da bi se mogli pronaći voucheri za 2500 kuna mjesečno kroz dvije tri godine'', rekao je Čelan dodavši da pokušava uključiti i HZZ preko kojeg bi se napravila mjera za djecu kojom bi bili sigurni da imaju posao i svojevrsnu sigurnost nakon odlaska iz doma.

Po svemu sudeći, djeca su prepuštena samima sebi, a institucije bi, misli Čelan, trebale napraviti više. ''Već dvije godine mi obećavaju da će se nešto napraviti, ali ništa. Sve je divno i krasno, ali kad to treba odraditi, onda su spori. Njih nema sedam tisuća, to za državu ne bi trebao biti veliki trošak. Nije bitno kada, ali treba to riješiti. Nitko se toga nije ozbiljno uhvatio, a svi znaju za problem. Da je taj problem milijarde kuna, ne bih ništa rekao, ali radi se o 30-40 djece koju bi se trebalo zbrinuti dok ne stanu na svoje noge. Ljudi uopće nisu senzibilizirani da taj problem postoji'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se taj dugogodišnji problem ne riješi, mališanima je do tada prijeko potrebna naša pomoć kako bi se dom i životni prostor koji im je jedino utočište uljepšao i obnovio.

Dobrovoljno prikupljanje sredstava provodit će se do 9. veljače 2021. Novčana sredstva prikupljat će na račun sredstava posebne namjene, broj računa: HR5623400091511097425, otvorenog kod Privredne banke Zagreb d.d., opis plaćanja: Donacija za Naša ljubav za njihova srca, model plaćanja: 99.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne informacije možete pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo