OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO: / Majka pokvarenog poreznika državi uplatila više od milijun kuna, a radni vijek provela u pogonima DTR-a

Image
Foto: Pixsell

Markačeva majka, umirovljenica koja je radni vijek provela u pogonima DTR-a, digla je kredit za veliki stan

23.4.2019.
8:35
Pixsell
VOYO logo

Majka osuđenog voditelja Porezne ispostave Centar Zdravka Markača, gospođa Štefanija Markač, u državni je proračun uplatila 1,063.000 kuna. Radi se o prvoj izvršnoj presudi za prošireno oduzimanje imovinske koristi u povijesti hrvatskog pravosuđa, ekskluzivno doznaje Jutarnji, koji dodaje kako se na izvjestan način radi o Pirovoj pobjedi jer je ovo prva takva presuda u nekom antikorupcijskom postupku koji je pravomoćno okončan nakon gotovo 10 godina u prosincu prošle godine.

Priča je započela u veljači 2009. akcijom kodnog imena Dubai. Uhićeni su tadašnji voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i porezni inspektor Ranko Vukoja. Pali su u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a neposredno nakon primanja i međusobne podijele 35.000 eura mita u označenim novčanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodovanje poduzetniku i 35.000 eura mita

Osim njih tada je priveden i financijski inspektor Željko Sičaja koji je preko Vukoje od Markača zatražio da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, točnije, da ne prijavi porezne nepravilnosti pronađene tijekom poreznog nadzora. Umjesto traženih 50.000 eura, naposlijetku su dobili 35.000 eura. Novac je preuzeo Vukoga te ga podijelio s Markačem, ne znajući pritom da su obojica pod nadzorom istražitelja koji su kod svakog pronašli 17.500 eura.

U studenom 2009. zagrebački Županijski sud donio je presudu koja ih je proglasila krivima - Markač je dobio četiri, a Vukoja godinu i pol dana zatvora. Sičaja je dobio šest mjeseci iza rešetaka. Mito je oduzeto, a u odnosu na Markača primijenjen je i zakon o takozvanom proširenom oduzimanju imovinske koristi, što je prvi takav slučaj u sudskoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud naredio oduzimanje milijuna

Njemu i članovima njegove obitelji, a najviše njegovoj majci, naređeno je oduzimanje čak 3.6 milijuna kuna, što je bio iznos utvrđenog nesrazmjera između vrijednosti njihove imovine i ukupnih zakonitih primanja.

Vrhovni je sud 2012. tu presudu ukinuo temeljem podnesenih žalbi, a upravo zbog proširenog oduzimanja imovinske koristi, s obzirom da tijekom suđenja nije ispitana Markačeva majka na čije je ime glasio velik dio sporne imovine, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u rujnu 2014. bivši poreznici su ponovno proglašeni krivima, a ponovno je utvrđen i nesrazmjer u imovini Zdravka Markača i osoba povezanih s njim. Ipak, isti su na ponovljenom suđenju uspjeli sud uvjeriti da su dio sporne imovine stekli zakonito pa je Markaču i majci naposlijetku naloženo oduzimanje 1.1 milijun kuna. Izrečene su im i blaže kazne, Markač je dobio dvije godine zatvora, Vukoja godinu dana uvjetno, dok je Sičaja dobio šest mjeseci uvjetnog zatvora.

I USKOK i obrana žalili su se na tu presudu. Četiri godine kasnije, u studenom prošle godine, Vrhovni sud je djelomično prihvatio žalbu USKOK-a te je preinačena prvostupanjska presuda tako da su Markaču i Vukoji povećane kazne. Markač je pravomoćno osuđen na tri, a Vukoja na godinu dana bezuvjetnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka digla kredit za velik stan

Ovaj je put potvrđen i dio koji se odnosi na prošireno oduzimanje imovinske koristi pa su Markač i majka morali državi platiti 1.07 milijuna kuna. Markač je dobio i petogodišnju zabranu obavljanja poslova državnog službenika.

Markačeva majka, umirovljenica koja je radni vijek provela u pogonima DTR-a, digla je kredit za veliki stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugim slučajevima, poput tajkuna Željka Žužića ili nekih dilera optuženici su uspjeli sakriti imovinu tako što su je prijavili na članove obitelji. Ovo je sada prva presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi, zaključuje Jutarnji.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo