GLAZBENI INOVATOR / Preminuo legendarni Les Paul

Image

Čovjek koji je stvorio najpoznatiju gitaru na svijetu i revolucinarizirao tehnike snimanja umro je u 95. godini života.

14.8.2009.
6:33
VOYO logo

Glazbenik, inovator i tvorac najpoznatije električne gitare na svijetu Les Paul  preminuo je u četvrtak u 95. godini života.

Les Paul je uvelike zaslužan za razvoj rock'n'rolla jer je izumio i višekanalno snimanje, koje je omogućilo glazbenicima da svaki instrument snimaju zasebno, te na koncu objedine sve snimke. Također, zaslužan je i za takozvani "echo delay" (efekt jeke) te za "overdubbing", nadosnimavanje na već postojeću snimku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te tehnike koristio je na albumima dueta Les Paul & Mary Ford s kojim je u četrdesetima stekao toliku popularnost da je uskoro dobio i vlastiti televizijski show. U karijeri je svirao i u pratećim bendovima Binga Crosbyja i Nata King Colea, no nakon 1978. godine i albuma s Chetom Atkinsom rijetko ulazi u studio.

Unatoč tome, na tjednoj je bazi nastupao skoro do smrti i po klubovima izvodio glazbu iz vremena svoje mladosti, odnosno 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s tvrtkom Gibson, 1952. godine počinje proizvoditi legendarnu Gibson Les Paul gitaru na kojoj su kasnije svirali i najveći heroji rocka kao što su Jimmy Page i Pete Townshend.

Uzrok smrti su koplikacije vezane uz upalu pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo