ČAČIĆ SPREMAN / Premijeru nije lako, koalicijski partner prijeti: Nećemo bilo koga na mjesto Horvata, još jedna optužnica, i odlazimo oporbi

Samo jedan koalicijski partner spremno staje pred kamere nakon čitave drame s ministrom Horvatom

20.2.2022.
20:01
VOYO logo

Darko Horvat ostaje u istražnom zatvoru mjesec dana, a Vlada ostaje bez prvog ministra u ovom mandatu. Horvat je razrješenje zatražio preko odvjetnika, a tko će preuzeti ministarstvo, koje mora voditi obnovu nakon potresa, još se ne zna. iz Vlade danas šute, a koalicijski partneri već uvjetuju svoju podršku. Ako još neki od ministara bude optužen, Reformisti najavljuju napuštanje koalicije.

Iz Donje Dubrave u pratnji policije u USKOK, pa na sud, išao je ministar Horvat, a negdje na putu je zaključio da je postao uteg vladi i zatražio od premijera razrješenje s ministarske funkcije. A nakon te informacije iz Vlade je zavladao potpuni muk.

Jedini HDZ-ovac danas pred kamerama je bio ministar vanjskih poslova u Munchenu, ali i on bez komentara o aferi koja potresa njegovu Vladu. Sad već bivšem ministru graditeljstva određen je jednomjesečni istražni zatvor, dok su njegovi kolege, potpredsjednik Vlade Milošević u ovom slučaju i ministar rada Aladrović u drugom slučaju tek predmet istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNAJU (BIVŠEG) MINISTRA? /

Oglasili se vlasnici tvrtki kojima je Horvat navodno pogodovao: 'Još mi to fali u životu'

Image
POZNAJU (BIVŠEG) MINISTRA? /

Oglasili se vlasnici tvrtki kojima je Horvat navodno pogodovao: 'Još mi to fali u životu'


"Uhićenje i istražni zatvor, za njih je bitno da postoje također zakonski preduvjeti i pretpostavke za koje smo mi smatrali da ih u ovom slučaju, odnosno na okrivljenog Horvata imamo, što je na kraju i sud potvrdio", rekao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Te pretpostavke temelje se na porukama pronađenima u mobitelu nekadašnje Horvatove pomoćnice u ministarstvu gospodarstva Ane Mandac koje ukazuju na namještanje dodjele 2,6 milijuna kuna poticaja za ukupno 20 tvrtki, i to, kako navodno Mandac svjedoči, po babi i stričevima. Portal Telegram je objavio njenu komunikaciju s jednom od svojih suradnica koja upozorava da su u pitanju nelegalne aktivnosti.

Mandac je o ovim porukama ispitana, neslužbeno doznajemo, dan prije uhićenja Darka Horvata.

"To bi značilo da je ona, vjerojatno, ako je ispitana, da je pokušala ili da je postigla neki dogovor s USKOK-om da tereti druge, a da će njoj se za to pogodovati", govori Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata.

No, u istom mobitelu pronađena je i komunikacija s današnjim potpredsjednikom Vlade, tadašnjim saborskim zastupnikom Borisom Miloševićem kojem, neslužbeno, USKOK stavlja na teret da je preko reda tražio poticaje najprije za 15 tvrtki nacionalnih manjina, no to je, navodno prema nalogu Horvata, smanjio na sedam tvrtki koje su dobile oko 650 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li i kad na ispitivanje biti pozvani Boris Milošević i Josip Aladrović, još nije poznato. I oni danas poštuju Vladin zakon šutnje, baš kao i Miloševićev stranački šef Milorad Pupovac. Ni HSLS-ov član koalicije Dario Hrebak nije spreman za komentare. Samo jedan koalicijski partner spremno staje pred kamere i poručuje - Horvata ne može zamijeniti bilo tko.

"Poučeni iskustvima u ovoj situaciji nećemo biti spremni dići ruku za bilo koga tko je dokazano nesposoban, jer imamo i takvih - primjer Hanžek. Dakle, takve na tom mjestu ne trebamo", govori Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

No, optužnica protiv Horvata je jedino što je Čačić spreman progledati premijeru kroz prste.

"Da se digne optužba protiv bilo koga još u Vladi, ne Miloševića, bilo koga, mi ćemo napustiti koaliciju, prijeći ćemo u oporbu", dodao je.

Osim aktualnih ministara, u ovoj aferi se spominje i bivši, Tomislav Tolušić. On je, navodno, preko Mandac, osigurao oko 400 tisuća kuna za dvije tvrtke od kojih je jedna gradila njegovu kuću. Zanimljivo je da Tolušić, navodno, nije komunicirao direktno s Mandac nego s Horvatom, ali je bivši ministar graditeljstva njegove poruke fotografirao i prosljeđivao privedenoj pomoćnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo