Premijerka Biancu Matković šalje u diplomaciju

10.2.2010.
13:48
VOYO logo

O odlasku ministrice bez portfelja Biance Matković spekulira se otkako je iz Vlade otišao Ivo Sanader, njen obiteljski prijatelj.

Matković trenutačno ne uživa ni minimalno povjerenje aktualnog vodstva stranke, te su joj u HDZ-u, kako doznaje Slobodna Dalmacija, za povlačenje iz Banskih dvora spremni ponuditi "odstupnicu" u jednom od hrvatskih veleposlanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se važe koja će to bila diplomatska destinacija, a izbor je velik s obzirom da ove godine istječe redoviti četverogodišnji mandat veleposlanicima u desetak zemalja.

O rošadama u diplomatskim predstavništvima zajedničku odluku moraju donijeti premijerka Kosor i novi predsjednik države Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslove Biance Matković vezane uz pregovore s EU-om najvećim dijelom preuzeo je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, tako da iz tog ministarstva Bianki Matković više ne šalju čak ni izvješća.

Da Matković više ne obavlja nikakvu koordinaciju u provedbi Nacionalnog programa za usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a, najbolje svjedoči i činjenica da na posljednja dva sastanka premijerke s pregovaračkom skupinom – ministrice bez lisnice nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u su potvrdili da će se uskoro održati konvencija Zajednice žena Katarina Zrinski, na kojoj se očekuje smjena predsjednice Matković, čime bi ona automatski izgubila i mjesto u Predsjedništvu stranke. Ta će smjena vjerojatno proći glatko, ali u slučaju smjene u Vladi, Matković može aktivirati svoj saborski mandat koji je trenutno u mirovanju. Kako bi je se riješili, jer ne vjeruju u njenu lojalnost, u HDZ-u su joj odlučili dati diplomatsku odstupnicu.

Slobodna piše da je posve izvjesno da će Matković ministarsku fotelju zamijeniti još bolje plaćenim veleposlaničkim mjestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002090193006 arti-201002080754006 arti-201001070308006

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo