sjednica vlade / Premijer Plenković: Nabavljamo francuske Rafale za 999 milijuna eura

'Za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen višenamjenski borbeni avion', naglasio je Plenković

28.5.2021.
12:20
VOYO logo

Na današnjoj sjednici  Vlade donesena je odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.  Vlada je odlučila prihvatiti francusku ponudu. Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Na početku sjednice premijer je rekao da na današnji dan prije 30 godina ustrojena je Hrvatska vojska, čestitavši svim vojnicima, vojnikinjama, policijacima i policajkama te svim braniteljima Dan Hrvatske vojske i kopnene vojske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavamo zahvalnost na svemu što su napravili za slobodu",rekao je, dodavši kako je naša vojska spremna odgovoriti na sve zadaće koje se pred nju postave.

"U današnjem sve nestabilnijem svijetu Hrvatska mora biti u stanju učinkovito štititi svoje granice, nadzirati nebo i more i, ako treba, obraniti svoju teško stečenu slobodu",naglasio je. Istaknuo je da danas donose povijesnu odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona: "To činimo s poštovanjem prema našim braniteljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za popuštanje mjera, podsjetio je kako su potporama očuvali radna mjesta: "Unatoč izvanrednim okolnostima broj osiguranika je veći nego 2019 i 2020. Učinkovitost naših mjera dokazuju podaci: Imamo 1557687 osiguranika što je za 37 tisuća više u odnosu na 30. 4. prošle godine, Prosječna plaća veća je od 7000 kuna".

"Danas je DZS objavio podatke o BDP-u za prvi kvartal i zabilježen je pad od 0,7 posto. Ovo je puno bolje od očekivanja. Iako je četvrti uzastopni pad BDP-a, većina pokazatelja imala je pozitivna kretanja", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Dan državnosti: "U nedjelju slavimo Dan državnosti. Važno je podsjetiti da su tadašnji zastupnici donijeli niz povijesnih akata koji su Hrvatsku doveli do osmaostaljenja i međunarodnog priznanja. Danas je Hrvatska čvrsto dio EU, ostvarenje budućih strateških ciljeva, ulazak u eurozonu i Schengen, dovest će nas u još tješnjiju situaciju koja će nam poboljšati još život. Sutra navečer će biti koncert povodom Dana državnosti".

"Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja sljedećih 30 do 40 godina uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske. To je najbolji jamac mira. Međuresorno povjerenstvo evaluiralo je ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izralea i usvojilo studiju za nabavu aviona koju je predala Vladi. Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o kupovini 12 višenamjenskih borbenih aviona'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion", naglasio je Plenković dodavši da je 999 milijuna eura najpovoljnija cijena te da pruža najpovoljniju obročnu otplatu. 

Ministar Beroš komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 24.5 dio osoblja preraspoređenog u KB Dubrava vraća se u svoje bolnice", rekao je Beroš.  "10 000 doza cjepiva je donirano Crnoj Gori", otkrio je Beroš, naglasivši da bilježimo pad zaraženih veći od 42 posto, epidemiološka situacija je bolja iz tjedna u tjedan. Božinović je, pak,  rekao da Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne covid potvrde spreman za produkciji 1. lipnja.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo