KRŠĆANSKI BLAGDAN / Prema tradiciji neki danas raskićuju bor. Slavi se Svijećnica, a svećenik nam je objasnio što taj blagdan predstavlja

Image
Foto: Zvonimir Coric/Damir Spehar/PIXSELL/Privatna arhiva

'Nastao je običaj da se na taj dan donose svijeće u crkvu koje se blagoslivljaju na početku Svete mise i one se najčešće onda koriste u obredima krštenja, Tijelovskoj procesiji ili nekim drugim prigodama', pojašnjava fra Sedlar

Jakov Sedlar

Jakov Sedlar

Od crne kronike i politike do Premier League, Prijovićmanije i trapa - iako mlad, u sve je upućen

2.2.2024.
7:10
Zvonimir Coric/Damir Spehar/PIXSELL/Privatna arhiva
VOYO logo

Siječanj je završio, stigla je veljača i već je polako prošlo ono vrijeme zimskog ili božićnog ugođaja. Svake se godine tako 2. veljače u Crkvi slavi blagdan pod nazivom Svijećnica koja ima veze upravo s Božićem, odnosno rođenjem Isusa Krista.

Stoga smo odlučili popričati s franjevcem fra Davidom Sedlarom, župnikom i gvardijanom župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru, o tome što je uopće Svijećnica za koju mnogi nemaju pojma što označava, odakle njen naziv i kakvu tradiciju njeguju Hrvati oko ovog blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon rođenja muškog djeteta žena se smatrala nečistom 40 dana i nakon 40 dana trebala je otići u Hram. Tako je i Marija, koja je bila siromašna, trebala svećeniku prinijeti dvije grlice ili dva golubića. Nakon toga bi svećenik nad njom izvršio obred pomirenja i ona bi se smatrala čistom. Zato se prema Crkvi četrdeseti dan nakon Božića slavi 'Prikazanje Gospodinovo u Hramu' koje se nekad nazivalo 'Očišćenje Blažene Djevice Marije', ali se izmjenom Misala promijenilo u Prikazanje Gospodinovo u Hramu", govori nam fra Sedlar, ali ga pitamo zašto je onda nastao naziv Svijećnica?

Image
OBJAŠNJAVA FRA SEDLAR /

Trebaju li vjernici postiti na Badnjak iako pada u nedjelju, ali i što je s bakalarom? Sve nam je pojasnio svećenik

Image
OBJAŠNJAVA FRA SEDLAR /

Trebaju li vjernici postiti na Badnjak iako pada u nedjelju, ali i što je s bakalarom? Sve nam je pojasnio svećenik

"Svijećnica je dobila naziv po tome što je starac Šimun koji je Mariju i Josipa dočekao u Hramu rekao da je Isus 'Svjetlost na prosvjetljenje naroda' i od toga dolazi naziv Svijećnica gdje svijeća prikazuje Krista, tj. svjetlost koju mi slijedimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava nam dakle da se tim blagdanom želi prikazati trenutak iz Isusova djetinjstva kada su ga Marija i Josip prema Mojsijevu zakonu donijeli u Hram u Jeruzalemu prikazati Bogu.

No kakva je tradicija u crkvama za Svijećnicu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je Šimun govorio o Isusu kao 'svjetlosti na prosvjetljenje naroda', tako je nastao običaj da se na taj dan donose svijeće u crkvu koje se blagoslivljaju na početku Svete mise i one se najčešće onda koriste u obredima krštenja, Tijelovskoj procesiji ili nekim drugim prigodama. One izvorno predstavljaju samoga Krista koji je bio svjetlost i na koju smo mi pozvani slijediti ga i zato vjernici na početku mise kada se blagoslove svijeće, u procesiji idu prema mjestu gdje će se slaviti Euharistija, a to je onda znak da slijedimo to svijetlo u svome životu", objašnjava fra Sedlar za Danas.hr.

Dodaje da u Hrvatskoj postoji običaj u kojem se svijeće blagoslove na početku mise i ljudi ih onda nose kući. Posljednji put smo s fra Sedlarom prokomentirali i kada Hrvati raskite jaslice i borove pa smo se dotakli i Svijećnice za koju je bila tradicija da Hrvati upravo do tog blagdana imaju jaslice i bor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad je božićno vrijeme trajalo do Prikazanja Gospodinovog ili Svijećnice, ali obnovom liturgijskog kalendara - božićno vrijeme je završilo sa Krštenjem Gospodinovim. No, i dalje je kod nekih ostala tradicija da se na današnji dan raskićuju borovi i jaslice kao svojevrstan završetak božićnog ciklusa", zaključuje fra David.

POGLEDAJTE VIDEO: Nadbiskup Uzinić za RTL iskreno o tome da Hrvati polako izumiru, zašto se udaljujemo od Crkve i o bolnoj temi pedofilije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo