PROŠIREN OBUHVAT / Prema novim podacima u Hrvatskoj radi 110 tisuća ljudi više! Ravnateljica DZS-a objasnila zašto...

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

DZS je objavio revidirane podatke o zaposlenima od siječnja 2016. do srpnja ove godine

13.9.2019.
14:32
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je predstavio revidirane podatke o broju zaposlenih, a prošireni je obuhvat zaposlenih u pravnim osobama pokazao i povećanje ukupnog broja zaposlenih pa je tako krajem srpnja ove godine u Hrvatskoj bilo oko 1,58 milijuna zaposlenih, što je gotovo 110 tisuća zaposlenih više nego po ranijim podacima.

DZS je, naime, objavio revidirane podatke o zaposlenima od siječnja 2016. do srpnja ove godine, a koji na kraju imaju razmjerno znatan utjecaj na kretanje aktivnog stanovništva, što znači i broja zaposlenih i nezaposlenih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika između broja zaposlenih DZS-a i HZMO-a

Državni zavod za statistiku je napravio analizu kako bi se otkrio uzrok razlike između broja ukupno zaposlenih o kojima izvješćuje DZS i broja osiguranika koje objavljuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), jer se ta razlika učestalo povećavala te je u srpnju iznosila više od 130 tisuća zaposlenih, objasnila je na konferenciji za novinare glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković

Do te je razlike, dodaje, došlo jer određene kategorije zaposlenih u pravnim osobama nisu bile u obuhvatu podataka statističkog zavoda, a imaju značajan utjecaj na ukupan broj zaposlenih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je DZS proširio obuhvat zaposlenih u pravnim osobama i uključio mlade osobe prema odredbama Zakona o doprinosima, a, po podacima za srpanj ove godine, riječ je o 96.967 zaposlenih, koji tako u ukupnom broju zaposlenih u pravnim osobama imaju udio od 7,2 posto. 

Druga kategorija kojom je proširen obuhvat zaposlenih u pravnim osobama su radnici koji su na temelju radnog odnosa izaslani u inozemstvo (tzv. izaslani radnici), a kojih je u srpnju bilo 10.838, što je u ukupnom broju zaposlenih u pravim osobama udio od 0,8 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali izostavljeni zaposleni, njih 1.750, po šiframa iz JOPPD obrasca uključeni su u ostale osnove radnog odnosa, no njihov je broj zanemariv, odnosno doprinose broju zaposlenih tek s 0,1 posto, napominje Brković.

Veći rast broja zaposlenih

To je proširenje obuhvata zaposlenih rezultiralo i promjenama u broju ukupno aktivnog stanovništva, broju zaposlenih i nezaposlenih, stopi nezaposlenosti, kao i smanjenju razlike između podataka DZS-a i HZMO-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revidirani podaci tako pokazuju da je u srpnju ove godine u Hrvatskoj bilo ukupno 1,58 milijuna zaposlenih, što je povećanje za 12,7 posto u odnosu na siječanj 2016. godine, a što je razlika od 5 postotnih bodova. Naime, zbog nepotpunog obuhvata nerevidirani podaci pokazivali su rast broja zaposlenih za 7,7 posto, pojasnila je Brković. 

Po revidiranim podacima, u pravnim je osobama u ovogodišnjem srpnju bilo 1,35 milijuna zaposlenih, što je povećanje za 12,3 posto u odnosu na početak 2016. godine. To je, pak, razlika od 5,9 postotnih bodova u odnosu na ranije objavljene podatke (prema kojima je rast iznosio 6,4 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaposlenih je krajem srpnja ove godine, prema podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo 114.389, a stopa nezaposlenosti iznosila je 6,8 posto. Prosječna razlika stope nezaposlenosti u ranije objavljenim i sada revidiranim podacima za razdoblje od siječnja 2016. do srpnja 2019. iznosi minus 0,5 postotnih bodova, objašnjava Brković.

Revidirani podaci pokazali su i razlike u broju aktivnog stanovništva, kojega je krajem srpnja ove godine bilo 1,69 milijuna. To je za 0,1 posto manje nego u siječnju 2016. godine, dok su raniji podaci ukazivali na smanjene aktivnog stanovništva za 4,5 posto. Do tako velike razlike, od 4,4 postotna boda, došlo je zbog ranijeg nepotpunog obuhvata podataka o aktivnom stanovništvu, kaže Brković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje i kako će unapređenjem metodologije i proširenjem obuhvata podataka razlika između podataka DZS-a i HZMO-a o zaposlenima bit će manja nego do sada, ali će ona i dalje postojati. Naime, HZMO daje podatke na zadnji dan izvještajnog razdoblja odnosno zadnji dan mjeseca te i dalje uključuju neke kategorije koje DZS ne uključuje u svojoj metodologiji izračuna, pojasnila je Brković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo