KLJUČ USPJEHA / Predviđali su im crne brojke, a danas su najuspješniji u borbi protiv koronavirusa

Koronavirus je i dalje oko nas, borba nije stala i neće tako skoro

20.4.2020.
19:19
VOYO logo

Epidemiolozi ističu da su za taj uspjeh prije svega zaslužni stanovnici koji su situaciju shvatili ozbiljno i poštuju sve propisane mjere.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazna Rijeka je glavni razlog zbog kojeg je riječko područje predvodnik u borbi protiv koronavirusa.

Iako su Primorsko-goranskoj županiji zbog blizine Italije predviđali crne brojke, danas je na tom području 41 zaražena osoba. Izliječeno je 27 ljudi, a jedna žena je preminula.

''Znamo da je u Primorsko-goranskoj županiji nešto manje od 300.000 stanovnika, broj tih ukupno tijekom cijelog ovog perioda, apsolutni broj znamo, to je 69, a taj broj na 100.000 je 23,6 - što znači da smo tu zaista najbolja županija'', ističe ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

"Kad se pogleda koliki je broj uzoraka ukupno uzet na analizu, to je negdje šest na tisuću i u PGŽ-u i ukupno na razini Hrvatske. Taj broj je identičan, dakle, nismo mi nešto manje uzorkovali, a presudna je bila brza reakcija."

''Prvenstveno zbog toga što smo se odmah kada smo doživjeli jedan od najvećih udara u Hrvatskoj dolaskom ljudi iz sjeverne Italije uspjeli brzo organizirati i što smo uspjeli primjenjivati sve epidemiološke metode da steknemo uvid imamo li nekako lokacijsko širenje'', objašnjava epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

I epidemiolozi napominju kako je razumijevanje situacije stanovnika županije ključ uspjeha. Od danas je zato i područje podijeljeno na tri subregije - Primorje, Gorski kotar i otoci -  u kojima se stanovnici mogu kretati bez propusnica.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zahvalio je građanima na razumijevanju i poručio: ''Oprez je prisutan i mora biti prisutan jer današnjim danom korona nije prestala. Virus je i dalje prisutan i zato kontakti oko nas moraju biti što više prorijeđeni i naravno, moramo biti solidarni i strpljivi''.

Jer ublažene mjere kretanja vrijede do 3. svibnja. O svima nama ovisi kako će se nakon toga situacija razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo