Najgori u fiksnoj telefoniji / Predsjednik Uprave HT-a u Direktu: 'Ovoga trenutka Hrvatska ima najbolju mrežu u Europi po kvaliteti podatkovne usluge'

'Digitalna ekonomija bitno brže raste od standardne ekonomije. Možemo biti konkurentni, nećemo stvoriti novi Amazon ili Google jer smo mala zemlja, ali imamo pamet i mlade ljude'

27.11.2017.
22:43
VOYO logo

Hrvatski telekom danas se pohvalio da ima najbržu tj. najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu u Hrvatskoj. HT je dobio certifikat P3 Best in Test, međunarodno priznat dokaz kvalitete mreže. Naime na velikom testiranju provedenom u osam velikih gradova i 19 naselja u cijeloj Hrvatskoj HT je prikupio 918 od mogućih 1.000 bodova, što je znatno više od konkurencije. 

HT se hvali da nudi i najveće brzine mobilne mreže, do 350 Mbit/s, dok u Karlovcu započinje pilot-projekt kojim će korisnicima biti omogućen download do 550 Mbit/s. O svemu tomu u RTL Direktu je govorio predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Tomašković, je li ovo još jedno od onih istraživanja koje kompanije same sebi namještaju da imaju bolji PR? Jedni su tako najbolji u pokrivenosti, jedni su najpovoljniji, vi ste evo najbrži?

P3 je neovisan test, radi ga međunarodna kompanija koja to istraživanje provodi u 65 zemalja na pet kontinenata. Oni su to istraživanje proveli za sve operatere u Hrvatskoj i Hrvatski telekom je ponosan što je uspio pobijediti. Mjere dvije dimenzije, jedna je kvaliteta govorne usluga, a druga je kvaliteta podatkovne usluge, dakle koliko brzo surfate po internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da ste najskuplji?

Ne, to ne znači da smo najskuplji, mislim da smo vrlo konkurentni u cijenama. To znači da najviše ulažemo u mrežu i to je činjenica. Uložili smo ogromna sredstva u infrastruktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj ste dakle najbolji po ovim kriterijima, ali kakav je ovaj rezultat kad se usporedi s najboljim rezultatima u Europi?

Morat priznati da sam posebno sretan što smo po podatkovnoj dimenziji prvi u Europi. Naša mreža je najbolja i unutar i izvan Deutsche Telekoma. Ovoga trenutka Hrvatska ima bolju mrežu od onih koje glase kao najbolje poput Nizozemske, Švicarske, skandinavskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam donosi sad već Peta generacija mobilne telefonije, što ćemo moći što već sad ne možemo?

Još nismo u Petoj, sad smo u još u Četvrtoj. Peta generacija će u Europu doći 2020. Donijet će vrlo brzi odziv, dakle vrlo mala kašnjenja. Danas već imamo autonomna vozila, za to je potrebno vrlo brzo slanje podataka. Ako imate koju milisekundu zakašnjenja već ste skrivili nesreću. U 5G će brzina biti do 1000 megabita u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvalite se da ste u zadnje četiri godine uložili oko šest milijardi kuna u TK infrastrukturu, ali Hrvatska je po brzini i dostupnosti širokopojasnog Interneta treća najgora zemlja u Europi. Gori od nas su jedino Albanija i Crna Gora. Do koga je to, do teleoperatera do regulatora, do države?

Mi zaista ulažemo. Međutim ta ulaganja su došla kasno. Što se tiče države, tu ima također problema, jer plaćamo najveću naknadu za naše infrastrukture preko tuđeg zemljišta. Zbog toga su neka ruralna područja zapostavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez broadbanda nema ni digitalizacije a vi ste predsjednik žirija koji će u četvrtak na velikoj konferenciji Digital Shapers dodijeliti nagradu pojedincu koji je dao najveći doprinos digitalizaciji i digitalnoj promjeni Hrvatske, u kojem segmentu je Hrvatska uopće napravila neku značajniju promjenu u toj digitalnoj transformaciji?

U Hrvatskoj ima novih startupova, kompanije poput InfoBipa iz Vodnjaka i PhotoMatha Damira Sabola rade sjajan posao u svijetu, a posluju iz Hrvatske. Želimo istaknuti dobre i pozitivne primjere. To je važno zbog motivacije njih i novih ljudi koji će se uključiti u digitalizaciju, a na tome moramo raditi svi. Digitalna ekonomija bitno brže raste od standardne ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što država mora napraviti da bismo bili konkurentniji?

Možemo biti konkurentni, nećemo stvoriti novi Amazon ili Google jer smo mala zemlja, ali imamo pamet. Imamo mlade ljude koji mogu ostati u Hrvatskoj i raditi za cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo