Radnici su ogorčeni / Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika: 'Sedam mjeseci smo bez plaće. Ne možemo više čekati'

Danas se radnici Uljanika nalaze isto gdje su se nalazili prije godinu dana, a još uvijek nema pomaka

21.3.2019.
19:05
VOYO logo

Vlada ni danas nije donijela odluku što će s Uljanikom. Nakon dva tjedna u kojima su se ministri najprije prepucavali oko cijene restrukturiranja posrnulog brodogradilišta, pa su se partneri vladajuće koalicije izjašnjavali za stečaj i prestanak financiranja pulskog i riječkog brodogradilišta, premijer Andrej Plenković jutros je na Vladi objavio da je odlučio obaviti još razgovora o ovoj temi.

"Odlučili smo obaviti još dodatne konzultacije koje će podrazumijevati i razgovore s obzirom na odgovarajuće propise i smjernice Europske komisije, s obzirom na državne potpore, što se i na koji način u ovome trenutku može učiti a da pritom vodimo računa i o toj grani hrvatskog gospodarstva a isto tako i o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici ponovno u štrajku

Nakon loše vijesti iz Zagreba, u 13 sati radnici Uljanika stupili su u štrajk u svim Uljanikovim tvrtkama osim Trećeg maja. Nakon toga zavarili su čelični obruč na ulaznoj porti, očito uz dopuštenje same uprave.

Očekivali su odluku o Uljaniku s današnje sjednice Vlade i pozitivne informacije od Uprave, ali to se nije dogodilo. Zavarili su i ulaze pokraj upravne zgrade i prema Otoku pa sada u krug brodogradilišta mogu samo radnici sa službenim karticama. Ulaz je tako zabranjen i kooperantima koji rade na luksuznom kruzeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su napustili brodogradilište, otišli su nakon službenog završetka radnog vremena u 15 sati. Vrata su i dalje zavarena, iz sigurnosnih razloga nisu mogli zavariti sva vrata kojima se može ući u Uljanik.

"Ova večer nije bila dobra za moje kolege, kako iz Uljanika tako i iz 3. maja. Na žalost, do sada nemamo nikakve rekacije premijera niti bilo koga drugoga. Za sada još uvijek stoji ona priča - sedmicu, dvije, mjesec, dva, godinu, dvije, a mi sedam mjeseci i dalje radimo bez plaće", kazao je predsjednik štrajkaškog odbora, Boris Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema dovoljno sluha za radnike

Kazao je i kako su bili danas i kod Uprave, da čuju jesu li uspjeli što uraditi vezano uz Uljanik, za isplatu plaća, ali na žalost ni od njih nisu dobili nikakve pozitivne informacije.

Image

Zavarivanjem ulaznih vrata na glavnom ulazu u Uljanik počeo štrajk u brodogradilištu

Image

Zavarivanjem ulaznih vrata na glavnom ulazu u Uljanik počeo štrajk u brodogradilištu

"Stoga smo odlučili s današnjim danom krenuti u štrajk, zavarili smo ogradu, imamo i druge dvije koje iz sigurnosnih razloga po potrebi će biti otvorene, a samo na jedna će se ulaziti unutra. Dopustit ćemo samo uljanikovcima da uđu unutra, korporaciji nećemo, samo ono nužno kada moraju obavljati neke poslove za zaštitu, ali ostali neće imati ulazak u Uljanik. Mi smo najprije krenuli put štrajka. Pokušali smo štrajkom dokazati svima u kakvoj se situaciji nalazimo, međutim nije bilo dovoljno sluha. Onda smo promijenili taktiku, da počnemo s radom dokazivati da smo spremni ipak radom zaraditi svoju plaću, ali očito ni to nije dalo rezultata. Nalazimo se tamo gdje smo se nalazili prije godinu dana - nema pomaka još uvijek. Mi ne možemo čekati više da nas netko prebacuje iz dana u dan, mi tražimo rješenje odmah", rekao je Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su doista očajni, traže podršku kolega da svi zajedno upute još jedan apel Vladi i da svi zajedno krenu s proizvodnjom. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo