PREDSJEDNIČKI IZBORI SE BLIŽE, PA BANDIĆ OBEĆAJE ČUDA: / Najavljuje se 'grad u gradu', gigantski projekt koji bi promijenio Zagreb

Image
Foto: Pixsell

Ususret europarlamentarnim, ali i predsjedničkim izborima koji se zagrebačkom gradonačelniku čine zanimljivima, Bandić niže obećanja

14.2.2019.
9:17
Pixsell
VOYO logo

Zagrebačka Gradska uprava uputila je javni poziv potencijalnim investitorima za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta "Grad u Gradu", kojem je cilj preobrazba tog prostora u "novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena, koje bi raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba", piše Jutarnji list.

Image
EKSKLUZIVNI IZVJEŠTAJ: /

Ne zna se tko je crtao trasu Bandićeve žičare, promjena rute opako poskupljuje posao. Jasno je samo tko će profitirati

Image
EKSKLUZIVNI IZVJEŠTAJ: /

Ne zna se tko je crtao trasu Bandićeve žičare, promjena rute opako poskupljuje posao. Jasno je samo tko će profitirati

Grad unutar grada

Kako navodi Jutarnji list, to znači da gradonačelnik Milan Bandić želi graditi novi grad unutar Zagreba, na prostoru od 1,1 milijun kvadrata između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, a ukupna investicija projekta ne bi bila manja od 500 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja bi se dogodila na najatraktivnijoj parceli gradskog vlasništva koju trenutačno zauzimaju Zagrebački velesajam, hipodrom i nogometno igralište koje koristi NK Lokomotiva, a za koju se vjeruje da bi nakon izgradnje bila još privlačnija građanima, turistima i poslovnim subjektima.

Image
Foto: PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Rok od 15 dana

U pozivu potencijalnim investitorima je posebno zanimljiv iznimno kratak rok za podnošenje pisma namjera. Svi koji žele sudjelovati moraju poslati pismo namjere do 1. ožujka. Iako se godinama pričalo o projektu koji bi temeljno promijenio lice tog dijela grada, bilo kakvu investiciju i uklanjanje pojedinih objekata na tom području sprječavali su konzervatorski propisi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji navodi kako je tijekom prošle godine održano nekoliko sastanaka s investitorima s Bliskog istoka koji su tražili lokacije za veće investicije, a kao jedan od prijedloga koji se našao na stolu bio je onaj koji se gradi u glavnom gradu Srbije - Beograd na Savi. Kako doznaju, u posjetu zagrebačkoj Gradskoj upravi bili su predstavnici tvrtke Eagle Hills.

Prostor koji se mora razvijati

"O takvom beogradskom projektu razgovaralo se načelno, ali veći je naglasak bio na onome o čemu se u našoj metropoli priča, a to je Zagreb na Savi. Osim tih arapskih investitora, bilo je i kineskih, koji su tražili projekte veće od 50 milijuna eura, no i nekih europskih", kažu sugovornici za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni navode da je ovo prostor koji treba razviti i koji će se odvijati u fazama. Sajamske djelatnosti će se zadržati uz gradnju novog kongresnog centra koji će biti u blizini Inine zgrade, dok bi ostali dio bio namijenjen "novom gradu". Novi dio grada trebao bi imati stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkove, nove prometnice, šoping centre, ugostiteljske objekte, ali i brojne društvene prostore za građane.

Ako dođe do realizacije projekta, financirao bi se tako da bi Grad u projekt ušao sa zemljištem, a investitor bi gradio. Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako bi Grad uvjetovao gradnju vrtića, škola, ambulante... Ako se projekt zaista i realizira, Hipodrom bi se preselio, navode sugovornici Jutarnjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo