A KAD ĆE BITI? / Predsjednica obećala, ali Pantovčak još nije otvoren građanima: 'Ma kaj vam je, pa di biste vi šetali?'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Pristupa zelenim kvadratima oko Ureda predsjednice neće biti ni u skorije vrijeme

8.1.2019.
21:00
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

''Ma kaj vam je, pa di biste vi šetali? Nismo mi to još preuzeli'' odgovorili su u zagrebačkoj gradskoj upravi čudeći se pitanju može li se u “đir” po šumi Pantovčak, koju je lanjskog travnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećala gradonačelniku Milanu Bandiću.

Nema ga, a kako stvari trenutačno stoje, pristupa zelenim kvadratima oko Ureda predsjednice neće biti ni u skorije vrijeme, iako je na predstavljanju projekta ustupanja šume Gradu Zagrebu prije osam mjeseci rečeno da će ona do kraja 2018. biti ili spremna za Zagrepčane ili će se barem početi s radovima uređenja.

Da će to biti tako, podsjeća Večernji list, lanjskog se proljeća najviše činilo ministru državne imovine Goranu Mariću, čiji su suradnici imali zadatak izrade parcelacijskog elaborata. ''Osim njega, moramo napraviti i projekt za novu ogradu koji će posjetitelje odijeliti od prostora koji će ostati predsjednici, ali do kraja godine park će biti otvoren'', uvjeren je bio ministar Marić dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodala da bi radovi na uređenju zelenila mogli početi na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo realniji bio je ipak Milan Bandić koji je zaključio da će šuma biti otvorena ovog ožujka. Rok je to koji će se također sada vrlo vjerojatno probiti jer niti je prošle jeseni počelo uređenje zelenila niti je dovršen parcelacijski elaborat za odvajanje 700.000 četvornih metara Pantovčaka koji bi se dali na raspolaganje građanstvu, a niti je Bandić službeno šumu dobio. Ugovor s državom, po kojem bi se Gradu Zagrebu dio Pantovčaka trebalo dati na upravljanje na 50 godina, objašnjavaju iz gradske uprave, tek će se potpisati.

''Trenutačno je u tijeku izrada geodetske dokumentacije nadležnog Ministarstva na temelju koje će biti formirane parcele Predsjedničkih dvora i zemljišta koje preuzima Grad Zagreb. Po izradi navedene dokumentacije, Grad Zagreb i Republika Hrvatska svoje će odnose regulirati ugovorom'', objasnio je pročelnik Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada Damir Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u kojoj je točno fazi izrada te geodetske dokumentacije za formiranje parcela, pitanje je na koje su iz Ministarstva državne imovine kratko odgovorili da je “geodetski elaborat naručen i na provedbi je”. Iz Grada se, pak, neslužbeno doznaje da to znači da šuma za posjetitelje neće nikako biti spremna prije ljeta, a možda ni prije jeseni.

''Kad se vidi gdje je koja parcela i odrede točne granice dijelova koji će se 'odcijepiti' od Ureda predsjednice, onda trebamo potpisati ugovor da se to nama daje na upravljanje. Znači to da ćemo biti odgovorni za uređivanje i održavanje parka, ali i da ćemo ga morati pripremiti za posjetitelje, što sigurno neće trajati kratko'', objasnili su u Gradu da će im za uređivanje šetnica i okoliša 700.000 kvadrata ipak trebati “neko vrijeme”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, iz područja kojim će, kao po Maksimiru, šetati ljubitelji prirode, trebaju se prvo premjestiti životinje, čiji točan broj nije poznat, ali zna se da je riječ o srnama, jelenima lopatarima, muflonima, paunovima, pa čak i gatalinkama te barskim kornjačama. Nakon toga potrebno je raskrčiti puteve i prilagoditi teren kojim se trenutačno kreću samo pripadnici vojske, koji rade na osiguranju Ureda predsjednice.

Cijela šuma prostire se na 95 hektara, a njezine dvije trećine prepustit će sad Zagrepčanima, što je predsjednica htjela, kako je sama već prije objasnila, još od početka mandata. ''Otkako je 1794. godine otvoren Maksimir, građani nisu dobili ovako veliku površinu za uživanje u prirodi'', rekla je Kolinda Grabar Kitarović kad je predstavljala projekt otvaranja Pantovčaka. Za obilazak cijelog područja oko Ureda predsjednice, i to u njegovu trenutačnom stanju, treba oko dva i pol do tri sata, a kad park konačno bude dostupan građanima, ulaz bi trebao biti besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo