dan odluke / Predsjednica dugo kalkulirala: sutra - u zadnji tren predlaže šefa Vrhovnog suda, a Turudić je odustao

Iako se odavno zna kada Branku Hrvatinu istječa mandat, 10 dana prije isteka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nije predložila ime njegova nasljednika

9.7.2017.
18:45
VOYO logo

Tko će nakon 12 godina postati prvi čovjek Vrhovnog suda? Za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda očito se čeka posljednji trenutak. Naime, nakon idućeg tjedna sabor odlazi na ljetnu stanku, a aktualnom predsjedniku suda Branku Hrvatinu mandat istječe 19. srpnja. 

Iz ureda predsjednice nema službenog obrazloženja zašto se Hrvatinov zamjenik predlaže u posljednji trenutak. Neslužbeno - predsjednica je pokušala postići što širi konsenzus oko kandidata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica će, sukladno planu i najavama, sutra uputiti prijedlog.

Predsjednik saborskog odbora za Pravosuđe, SDP-ov Orsat Miljenić smatra da se sve trebalo napraviti mnogo ranije i političkim konsenzusom jer predsjenik vrhobnog suda ujedno postaje i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvo rješavanje u zadnji čas pokazuje jednu totalnu nebrigu za sudbenu vlast, pokazuje da nije stalo do sudbene vlasti, šalje jednu jako lošu poruku. Očito se ide u zadnji čas da javnost ne bi mogla raspravljat", kaže Miljenić. 

Navodno su od 4 kandidata u najjuži izbor ušli sudac vrhovnog suda Đuro Sessa i predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. No, Turudić je predsjednici uputio pismo u kojem odustaje od kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem.Ponosan sam što mi se kao glavni ''krimen'' u dvadeset šestogodišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to, a pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka", poručio je Turudić.

U pismu je naveo da predsjednici ne želi otežavati poziciju. Bivši predsjednik Vrhovnog suda smatra da je vjerojatno pitanje Turudića i razlog kasnog donošenja odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da je glavni razlog ovoga puta leži u činjenici da se dugo dvoumila između određenih kandidata, ali da je postala svjesna da njezin favorit ili predlaganje takvog kandidata bi izazvalo  jako veliki otpor pa i raspravu u Saboru", kaže Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda.

Predsjednika Vrhovnog suda izglasavaju saborski zastupnici. Prije toga traži se mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice sudaca Vrhovnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo