Doznajte kako će izgledati Registar branitelja

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je da će se uskoro objaviti Registar branitelja, koji će se sastoji od općeg i posebnog dijela.

10.10.2012.
21:42
VOYO logo

Ministar branitelja Predrag Matić predstavio je na konferenciji za novinare u srijedu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima će se omogućiti objava Registra branitelja.

Nakon što Zakon bude usvojen u Saboru, i nakon konzultacija s MUP-om, MORH-om te Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Matić je najavio da će Ministarstvo branitelja objaviti Registar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći i posebni dio

Pojasnio da se registar sastoji od od općeg i posebnog dijela.

U općem dijelu nalazit će se osobni podaci o branitelju - ime i prezime, ime roditelja, datum i mjesto rođenja, mjesto stanovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnom dijelu nalazit će se klasificirani podaci o ratnom putu branitelja u Domovinskome ratu - naziv postrojbe, vrijeme sudjelovanja u ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru.

Matić je pojasnio da će javnosti biti dostupni osobni podaci branitelja (ime i prezime, ime jednog roditelja, datum i mjesto rođenja), ukupno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru i pripadnost MUP-u ili MORH-u. Svi ostali podaci, među ostalim i ratni put, javnosti će biti dostupni sao uz izričitu privolu branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko neće imati problema

Ministar Matić kaže da objavom Registra neće biti u pitanje biti dovedena privatnost branitelja.

"Registar neće biti objavljen na divlje, kao prije dvije godine", rekao je i ocijenio je da nitko od branitelja neće imati nikakvih problema. Priče o progonima i problemima u drugim državama kaže da su neutemeljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo