Opasno za zdravlje / Nakon rekordnog lipnja slijede nove nepogode! Stiže toplinski udar, ali i grmljavinski pljuskovi

Ohlađenje nije na vidiku jer će toplinski val zahvatiti cijelu Hrvatsku

1.7.2019.
8:00
VOYO logo

Pred Hrvatskom je novi toplinski val. Iako će temperature rasti u cijeloj Hrvatskoj, najtoplija će biti Dalmacija. S porastom temperatura povećava se rizik za zdravlje ljudi, a bit će i opasno zbog velike sparine zbog koje su moguće i iznenadne oluje.

Jedino pravo osvježenje je u moru, no i tada treba izbjegavati najjače sunce. No temperature će idućih dana opet rasti. "Na more što više ujutro ranije i popodne iza 17 kad je manje sunce, popodne klima na najjače i nema druge", rekla je Katarina iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo u more, malo na kavu, samo puno voća i tekućine i zaštitni faktor. I to je to", rekla je Martina iz Splita. I prošli tjedan u Splitu je već zabilježeno više od 36 celzijevih stupnjeva, u ponedjeljak se očekuje 33, a u utorak Split će grijati još dva stupnja više.

"Upozorenja o opasnosti za zdravlje neki uopće ne poštuju"

Upozorenja o opasnosti za zdravlje neki uopće ne poštuju. "Došli smo s kruzerom, pa moramo iskoristiti priliku razgledati grad, ali tu je voda, lepeza I šešir", izjavila je Ana iz Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki moraju i raditi, a od vrućine prodavačima teže pada što nema kupca na tržnici. "Meni uopće nije tu vruće. Ja sam radio na 65 u Iraku tako da mi je to sad ovdje je grozno, ali nije neizdrživo", kazao je Marin Domjanović, prodavač na tržnici.

"Pijem dosta vode, krijem se u hladu. Sad popodne ne mogu izaći usred polja dok vani ne zađe sunce, tek onda mogu disati u 9 kad se malo ohladi", rekla je Marija Šiljić, prodavačica na tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohlađenje nije na vidiku jer će toplinski val danas zahvatiti cijelu Hrvatsku. Ispred nas su opasno vrući dani, ali i teške tople noći kada će biti jako teško rashladiti se.

Lipanjski rekordi

RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić je u RTL-u Danas jučer kazala da podaci pokazuju da će ovaj lipanj biti jedan od najtoplijih u povijesti meteoroloških mjerenja. Najtopliji gradovi bili su Knin s 38 stupnjeva i Hvar kojeg je topla fenska bura, dan nakon rekorda u Kninu, smjestila na sam vrh lipanjskih rekordera. Najjači udar vjetra bio je u petak u Makarskoj gdje je izmjeren udar od 144 kilometara na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas na kopnu vruće

U srpanj ulazimo s vedrinom, a na kopnu će danas biti i malo toplije jutro. Najniža temperatura bit će od 15 do 19 stupnjeva, a nakon 8 sati posvuda će biti iznad 20. Na moru će tada biti već vrlo vruće, a ugodu će donositi samo slab burin. 

Poslijepodne će danas u središnjoj Hrvatskoj biti vrlo vruće s najvišim temperaturama oko 35 stupnjeva, a na sisačkom i karlovačkom području moguće je i nekoliko stupnjeva više. U zapadnijim će predjelima nebo prekriti visoki tanki oblaci, ali kiše neće biti, a puhat će slab jugozapadnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu poslijepodne će biti vedro i još toplije. Temperature će porasti na oko 34 stupnjeva Celzijevih. Neće biti vjetra i bit će neugodno sparno. 

U Dalmaciji vedro i vruće

U Dalmaciji popodne će biti bez promjene. Vedro i vruće uz 31 do 34 stupnja i slab maestral. U unutrašnjosti će se temperature penjati i do 35 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju bit će pretežno sunčano uz nešto visokih, tankih oblaka. Uz obalu vruće, oko 30 stupnjeva uz slab vjetar s mora. U unutrašnjosti Istre i Gorskom Kotaru bit će vjetrovito s temperaturom od 32 do 35 stupnjeva. 

Jadran ulazi u novi toplinski val koji će u južnoj Dalmaciji potrajati do vikenda. Na sjevernom će dijelu Jadrana u srijedu zapuhati bura i time ublažiti vrućinu. Na Kvarneru je moguć i poneki pljusak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmljavinski pljuskovi u utorak i srijedu

Vrućinu i sparinu će u utorak poslijepodne i u noći na srijedu u zapadnijim i gorskim predjelima prekinuti lokalno jači grmljavinski pljuskovi i sjeverac. Na kopnu od srijede ponovno malo niža temperatura, a od četvrtka će tako biti i u Slavoniji i Dalmaciji. No, neće biti posve stabilno.   

S novim toplinskim valom slijede i upozorenja DHMZ-a. Umjerena do visoka opasnost za zdravlje kod osjetljivije populacije, ponajprije starijih i male djece, danas u cijeloj Hrvatskoj. U Primorju većinom zbog toga što je noć bila topla, a u središnjim predjelima zbog iznimno visoke poslijepodnevne temperature, koja na karlovačkom i sisačkom području može biti i iznad 36 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo