PRAZNOVJERNI I GENIJALNI / Modrić se nije htio ošišati, Dalić je išao na jet ski, a Messi uvijek s dvije ruke spušta loptu: Ipak, neki su išli predaleko

'Bivši izbornik francuske reprezentacije Raymond Domenech nije zvao igrače koji su bili u horoskopu škorpioni. Što nema veze sa zdravim razumom', kaže sortski novinar Dubravko Miličić

14.12.2022.
7:21
VOYO logo

Mnogi od nas uvjereni su da su i oni bili ključni kotačić u tome da je Hrvatska uopće stigla do polufinala. Jer, nosili su isto donje rublje, gledali na istom mjestu, s istim ljudima, pili isto piće. Praznovjerje u sportu nije ništa neobično: svi znaju da je Goran Ivanišević svaki dan nosio iste čarape i iste majice, i svaki dan gledao Teletubbiese. Za Zlatka Dalića doznalo se da je svako jutro u Kataru išao na jet ski, jer tako je počeo pa nije mogao prestati, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Image
STUDIJSKA ANALIZA /

Zašto je Hrvatska tako uvjerljivo izgubila od Argentine? Ugledni stručnjak otvara oči čitavoj naciji: 'Možda će me razapeti radi toga, ali...'

Image
STUDIJSKA ANALIZA /

Zašto je Hrvatska tako uvjerljivo izgubila od Argentine? Ugledni stručnjak otvara oči čitavoj naciji: 'Možda će me razapeti radi toga, ali...'

Najpraznovjerniji su tenisači?

Gorana Ivaniševića britanski Mirror uvrstio je među najpraznovjernije sportaše. Jednom je izjavio da je Wimbledon osvojio sa samo dvije majice. Prije meča, gledao je Teletubbiese, jeo u istom restoranu i parkirao na istom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, nemojte misliti da i mi nismo praznovjerni. Ja sam s istom olovkom ispratio Wimbledon", kazao je Mićo Dušanović, sportski komentator.

Čini se da su tenisači posebna kategorija. Novak Đoković meditira, prakticira tai chi prije meča. Serena Williams boja nokte u različite boje, a ako pobjeđuje u jednom grudnjaku nosi ga do kraja turnira. A Rafael Nadal je opsjednut čarapama, uvijek su mu navučene do iste visine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledajte samo Nadala kada počne servirati. Ja sam izbrojao jedno 15, 16 pokreta da on radi. Pa u tenisu često vidite da nitko neće zagaziti na crtu, Nadal neće zagaziti na crtu, Serena Williams nije gazila na crtu, ona je posebno vezala svoje pertle na tenisicama", kazao je Dušanović.

'Modrić se nije htio ošišati'

Pomalo neobične rituale imaju i naši nogometaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbornik svaki dan zajedno s predsjednikom saveza svako jutro vozi se na jet skiju do tog broda s hrvatskom zastavom. U Rusiji su naši imali ritual da im dođe frizer da ih sve ošiša. I ove godine došao je frizer - ošišao ih je sve, čak i Dalića, ali Luka Modrić se nije htio šišati. Ne znam je li to njegov ritual, ali rekao je da mu dobro ide, da se neće šišati", kazao je za RTL Dubravko Miličić, sportski novinar 24 sata.

U Rusiji Dalić prije utakmica nije jeo, nosio je isključivo bijelu košulju, a naši u autobusu uvijek istim redoslijedom slušaju pjesme prije nego zaigraju. Zadnja je uvijek ''Lijepa li si''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu jedini. Messi uvijek s dvije ruke spušta loptu na travnjak, Ronaldo zadnji izlazi iz tunela, i uvijek prvo korača desnom nogom. Prije skakanja u bazen, legendarni Michael Phelps slušao je rap i gledao dokumentarce. I tako osvojio 60 olimpijskih i svjetskih medalja. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kölnu tvrde - udaranje u sretnu loptu, amajlije, sretne tenisice, sve to poboljšava izvedbu.

"Mi u pravilu kroz ritual dobivamo osjećaj sigurnosti, kontrole. To taj djelić gdje imamo osjećaj ako nešto učinimo, držimo se procedure - bit će sve u redu. Bitno je da se na te rituale može utjecati da nisu preekstremni jer u suprotnom dolazi do kontraefekata", tvrdi Boris Balent, sportski psiholog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mentalna priprema prije izvedbe

Ritual je mentalna priprema prije izvedbe. Michael Jordan je ispod dresa Chicago Bullsa nosio hlačice svog sveučilišnog tima, Ipak, neki su išli predaleko.

"Wayne Gretzky, najveći hokejaš svih vremena. On vam je oblačio taj svoj dres na jedan poseban način, a to je bio dug proces. Popio bi jednu diet colu, jednu vodu, pa onda opet jednu diet colu prije nego bi izašao na teren. Pa je puca prvo desnu stranu, pa je štap dječjim puderom mazao", otkriva Dušanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki rituali niti su poželjni niti su dobri. Recimo bivši izbornik francuske reprezentacije Raymond Domenech nije zvao igrače koji su bili u horoskopu škorpioni. Što nema veze sa zdravim razumom", kaže Miličić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo