'Pravedno društvo nije raj u kojem svi imaju sve'

Hrvatska slavi 21. obljetnicu neovisnosti obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

25.6.2012.
9:59
VOYO logo

Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u svojoj poslanici u povodu Dana državnosti rekao je kako je taj dan prilika da utvrdimo gdje se kao društvo i država nalazimo, što smo postigli i kako vidimo svoju budućnost. ''Na mnogo toga ostvarenog možemo biti ponosni'', rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je danas europska zemlja stabilne demokracije. No poručuje kako ove godine Dan državnosti dočekujemo sa zebnjom koju je donijela ekonomska kriza. Te teškoće, kazao je predsjednik, jednim su dijelom posljedica loše politike u prošlosti - popuštalo se pred najgorom lopovštinom, korupcijom, nepotizmom i nekompetencijom. Novu vlast pozvao je da odluke donosi bez straha. Josipović je ujedno istaknuo kako 'pravedno društvo nije raj u kojem svi imaju sve'.

''Možemo i moramo bolje. Vrijeme je za akciju, vrijeme je za odluke koje će, iako možda teške, Hrvatskoj donijeti prosperitet. Nemamo ni prava ni vremena da ne odlučujemo, strahujući od pogrešne odluke. Odluke na svim razinama vlasti moraju se donositi brzo i usklađeno s jednim ciljem - oporavkom gospodarstva i otvaranjem novih radnih mjesta'', poručio je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike