Suđenja dulja od 5 godina /

Pravda na čekanju: pregled rekordno dugih suđenja u Splitu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rekord u trajanju suđenja drži slučaj dvostrukog ubojstva koje se dogodilo prije 12 godina, dok još četiri suđenja za ubojstvo traju dulje od pet godina.

13.6.2017.
16:26
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Splitu trenutno su u tijeku četiri suđenja za ubojstva koja traju dulje od pet godina, piše Slobodna Dalmacija.

Rekord u trajanju suđenja drži slučaj dvostrukog ubojstva na parkiralištu hotela “Jadran” u Segetu, koje se dogodilo prije 12 godina. Optuženi u tom slučaju je Savo Pejović (54), a postupak je u fazi čekanja odluke Vrhovnog suda nakon druge po redu nepravomoćne presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora. Za ubojstvo Nediljka Kozlice (23) i Nenada Rakijara (19), Pejović je optužen u studenom 2015. godine, a tijekom zločina ispaljen je 31 metak iz dva pištolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je objavljena na drugom suđenju, jer je prva, također osuđujuća na 20 godina zatvorta, ukinuta odlukom suda u rujnu 2013. godine. Optuženi Pejović u početnoj je fazi postupka proveo u pritvoru tri godine, a sada je na slobodi s koje čeka pravomoćnost presude.

Pejović je uhićen tek nekoliko mjeseci nakon zločina, dok je prvi osumnjičenik bio maloljetnik. Kasniji zaključak bio je kako se nepotrebno mnogo vremena izgubilo na krivog uhićenika i time potratilo “24 sata” koji su se pokazali najplodonosnijim periodom za prikupljanje ključnih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan slučaj s rekordnim suđenjem je nasilna smrt Ane Vuković (74) iz siječnja 2010. godine. Optuženiku Damiru Vukoviću (53), sinu pokojne Ane, do sada su objavljene dvije okrivljujuće presude, no predmet je još uvijek nerazriješen. Obje presude od po 15 godina zatvora Vrhovni je sud ukinuo i oba puta naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Treće suđenje je u tijeku na Županijskom sudu u Splitu.

Zločin se dogodio u siječnju 2010. godine, kada je s dva hica u grudi u stanu u Vinkovačkoj ulici u Splitu usmrćena Ana Vuković. Presudni dokaz protiv Damira Vukovića bile su čestice inicijalnog punjenja kakve su nađene na njegovoj jakni, ali i na džemperu pokojne Ane. Nadopuna navedenog nalaza dovela je do posljednje odgode suđenja jer je sporno jesu li navedene čestice mogle na neki način doći na odjeću optuženog. Drugi sporni detalj je prekratki vremenski period u kojem je Vuković mogao ubiti majku jer za veliki dio jutra ima alibi svjedoka. Kao i Pejović, ni Damir Vuković nije bio osumnjičen odmah nakon smrti majke jer je prošao detektor laži bez reakcije koja bi ukazivala na počinitelja.

Slučaj trovanja Ane Milas (67), za koji se tereti njezina bivša nevjesta Tanja Mesaroš, traje pola godine manje. Prijavio ju je tadašnji muž zbog sumnje da mu je supruga otrovala majku te je policiji predao staklenku sa otrovom karbofuranom. Zbog zaštite interesa petero maloljetne djece optužene, rasprava se na njezin zahtjev vodi iza zatvorenih vrata. Tijekom prvog postupka, javnost je također bila isključena, no ovog puta na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, a Mesaroš je oslobođena krivnje za smrt svekrve jer tijekom postupka nije isključena mogućnost drugog uzorka smrti osim otrova. Takvu je presudu Vrhovni sud ukinuo i naložio novo suđenje koje je počelo u rujnu 2016.  

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nakon istrage i ekshumacije podiglo je optužnicu u kojoj se navodi kako je Tanja Mesaroš dala svekrvi karbofuran u jogurtu, smatrajući da je zločin počinila kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila godinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak zbog ubojstva Domagoja Novoselnika (32) još je jedno suđenje za ubojstvo na splitskom sudu s kojeg je isključena javnost i koje traje dulje od pet godine. Ubojstvo se dogodilo tijekom ljeta 2011., a kao poticatelj optužena je supruga ubijenog, Slađana Novoselnik (34), dok se za počinitelja tereti mladić koji je u vrijeme zločina bio maloljetan. Budući da je mladić tada imao 17 godina, suđenje je zatvoreno za javnost.

Slađana Novoselnik poznata je i po nadimku “fatalna ujna”, a prema optužnici, Novoselnik je ubijen zbog intimne veze između njegove supruge Slađane i mladića koji mu je bio nećak. Na prvom suđenju 2012. Godine, mladić je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora, a Slađana Novoselnik na 22 godine, no Vrhovni sud je tu odluku ukinuo I odredio novo suđenje. Trenutno se oboje brane sa slobode, a nakon obrane koju bi trebali dati u rujnu, suđenje bi konačno trebalo biti okonačno, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo