danas su ponosni /

Prava sloga na djelu: Stanari u Zagrebu sami obnovili svoju zgradu nakon potresa

Obnovu, fasadu, saniranje dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlere i nove instalacije platiti sami

9.2.2021.
11:00
VOYO logo

Obnova od potresa što Banije, što Zagreba obilježit će sigurno iduće desetljeće naših života. Bit će tu i klasičnih "fali ti jedan papir" situacija i birokratskih fluktuacija, ali neće biti lako ni s onima najbližima, sa susjedima. Jer država neće sanirati ni fasadu ni stolariju, ni zajedničke prostorije. Sve to stanari će morati sami sa sobom dogovoriti, napraviti i platiti.

Danas je zgrada kao nova

A kako izgleda kad se dogovore možemo vidjeti po primjeru iz centra Zagreba. Staru zgradu iz pretprošlog stoljeća nakon prvog potresa u ožujku njezini stanari su sami obnovili, uredili i spremno dočekali drugi potres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije potresa bila je nikakva, nakon potresa napukla, a danas je kao nova. Brzo i efikasno, ali ne i jednostavno stanari zgrade i njihova arhitektica uspjeli su u manje od godinu dana obnoviti 130 godina staru zgradu u centru grada.

''Mi smo u jednom kratkom roku napravili čudo. Ali moralo se raditi i po 16 sati. Dolazili smo iz drugog kraja grada po nekada tri puta dnevno. Zabatni zidovi su bili oštećeni, žbuka, i bile su neke pukotine po zidovima", opisala je vlasnica stana Viktorija Ćurić.

Ono što je u Fondu za obnovu Zagreba Damir Vanđelić, to su u Fondu za obnovu Jurišićeve 8 Viktorija inače pravnica i njezin suprug građevinar. Teška je bila njihova borba s restauratorima i birokracijom, a nije bilo lako ni dobiti povjerenje susjeda, ali uspjeli su. U zgradi je devet stanova.

''U ovoj zgradi sam rođena, tu živim 70 godina. Jako mi je drago da je zgrada obnovljena. Što smo sada tako lijepi'', izjavila je stanarka Dragica Amršek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari su morali iseliti dok je trajala obnova, u zgradu su dolazili ne na spavanje nego na bauštelu. Tako je programer Matija postao građevinar. Svi su radili sve unatoč stručnoj pomoći pravih građevinara.

''Radio sam dolje u podrumu, žbukao, meo, čistio šutu", izjavio je stanar Matija Đambić.

Trud se isplatio, generalna proba bio je potres u prosincu.

Image
Svi putevi kao da vode iz grada /

Glina pusta. Mnogi volonteri su otišli, a došli su snijeg i hladnoća

Image
Svi putevi kao da vode iz grada /

Glina pusta. Mnogi volonteri su otišli, a došli su snijeg i hladnoća

Zelena naljepnica

''Stvarno sam se bio prepao, ali kad sam došao tu nije bilo ničega'', opisao je Đambić.

Iako je zgrada nakon potresa u ožujku bila oštećena, nije bila opasna pa je dobila zelenu naljepnicu. Stoga će obnovu, fasadu, saniranje dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlere, nove instalacije platiti sami.

Uzeli su kredit od 1,4 milijuna kuna koji će putem pričuve otplaćivati 15 godina. Puno su uštedjeli zahvaljujući supružnicima Ćurić koji su dali dio materijala i logistiku.

''Dođe mi oko 800 kuna, prije potresa 400, ali to možemo podnijeti. Osjećamo se veselo, ponosni smo, ujedinili smo se, sad je ovo kuća koja ima dušu", kazala je stanarka Zdenka Thune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima dušu i super izgleda, za koji se pobrinula i arhitektica Snježana Žulj.

''Prije potresa je bilo toliko prljavo i crno. Morali smo uz pomoć sondi tražiti koja je bila izvorna boja. Naš cilj je zgradi vratiti izvorni oblik'',

Posao još nije gotov, trebaju urediti pročelje. Ali većina posla u Juriševećoj 8 je obavljena i prije nego su radovi na brojnim drugim zgradama započeli. Prema podacima Fonda za obnovu od 25 tisuća zgrada koliko ih je oštećeno u zagrebačkom potresu, njih 200 je krenulo u samostalnu obnovu.

Viktorija ima poruku za sugrađane.

''Da se bore, da ne odustaju i oni koji ne žele ići da razmisle. Poručila bi im da povećaju pričuvu'', rekla je Ćurić.

Prije potresa ovi su ljudi su bili samo slučajni susjedi na "Dobar dan i doviđenja", sada su pravi tim koji kad obnova završi radi tulum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo