PRAVA 'MARČANA' BURA: /

Karlovac bio na 24°C, ekstremi se nastavljaju. Meteorologinja otkrila kakvo će biti proljeće i ljeto

Image
Foto: Pixsell

Meteorologinja je naglasila kako ekstremima nema kraja i kako su oni navjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena

7.3.2019.
23:13
Pixsell
VOYO logo

Ovih dana vladaju svibanjske temperature, a bit će još toplije. Na pitanje što se to događa s vremenom, zašto će danas biti toplo kao rijetko u ovo doba godine i trebamo li u se nastavku ožujka bojati hladnoće i mraza, odgovorila je meteorologinja DHMZ-a i HRT-aDunja Plačko-Vršnak.

U Zagrebu je danas izmjeren 21 stupanj Celzijev, dok je u Karlovcu izmjereno čak 24. Plačko-Vršnak rekla je kako su ove temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zime su sve toplije, a tako je i s ljetom

"U jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i topao zrak, a s druge strane, utjecaj sibirske anticiklone, ove je godine potpuno izostao", rekla je i dodala kako su zime sve toplije, a tako je i s ljetom.

Naglasila je kako to pokazuju i podaci na globalnoj ljestvici, ali i u Hrvatskoj. Ekstremi su sve veći, potvrdila je Plačko-Vršnak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će iznadprosječno toplo

"Idućih će dana biti iznadprosječno toplo, ali ne ovako kao danas. Početkom tjedna nastupit će promjena vremena i to uz znatni pad temperature zraka, osobito u drugom dijelu dana, a nije isključeno, ponajprije u gorju, da bude i nakratko snijega, rekla je i dodala kako će u ponedjeljak zapuhati i sjeverni vjetar koji će pridonijeti osjećaju hladnoće", rekla je meteorologinja.

Također je naglasila kako ekstremima nema kraja i kako su oni navjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena.

"Prema prognostičkom materijalu, proljeće i ljeto bit će topliji od uobičajenog, ali se ne mogu isključiti i kraća hladnija razdoblja, zaključila je Plačko-Vršnak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo