PLENKOVIĆ CERARU PONUDIO NOVO RJEŠENJE ZA GRANICU, SLOVENSKI PREMIJER GA ODBIO: / 'Mi poštujemo arbitražu, isto očekujemo i od Hrvatske'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2017.
13:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer AndrejPlenković izjavio je nakon sastanka sa svojim slovenskim kolegom MiromCerarom u Zagrebu da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

Dvije prijateljske zemlje

"Drago mi je da smo kao dvije prijateljske zemlje imali prigodu još jednom snažno naglasiti što nas toliko povezuje jer kroz povijest nismo imali problema niti sukoba. Radi se o dvije države koje su saveznice u okviru NATO-a i Europske unije. Razgovarali smo o nizu tema, o položaju Hrvata u Sloveniji i Slovenaca u Hrvatskoj. Pričali smo i o pitanju granice, koje je otvoreno pitanje za nas. Postojali su pokušaji da se to pitanje riješi. Posljednji je bio 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu, želimo ga riješiti. Hrvatska je slovenskoj strani sugerirala jedan pravni okvir koji bi mogao biti temelj rješenja. Mislim da postoji visok stupanj suglasnosti o tome kako bi granica trebala izgledati. Želimo nastaviti dijalog i spremni smo se ponašati da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenta. Miro i ja smo u travnju pokazali odgovornost kada smo pronašli rješenje i usuglasili prelazak sa sustavnih na ciljane kontrole na granicama. Na tragu takvog pristupa očekujem nastavak dijaloga", rekao je u uvodu Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar: Poštujte arbitražnu odluku

"Današnji susret predstavlja nastavak dijaloga između Slovenija i Hrvatske. Slovenija arbitražnu odluku namjerava poštovati i isto očekuje od prijateljske države Hrvatske", rekao je Cerar. Slovenski premijer je istaknuo da razumije stajalište da odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njime ne može složiti. "Slovenija apsolutno vjeruje da je odluka obvezujuća za obje države", jasan je bio Cerar. "Naši su odnosi višeslojni, a u pitanju granice nedostaje povjerenja. Slovenija jedini mogući put vidi u implementaciji arbitražne odluke", rekao je Cerar. Poručio je da slovenska strana ne želi incidente niti da će ih poticati, čak ni nakon isteka roka implementacije odluke.

Plenković je u svojim izjavama inzistirao na stavu da se konačno rješenje o hrvatsko-slovenskoj granici tek treba usuglasiti i naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane. "Bilo bi dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stavovi. Jedino dijalogom možemo riješiti ovo pitanje", uvjerava hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

SASTANAK U BANSKIM DVORIMA: Premijer Andrej Plenković primio slovenskog kolegu Miru Cerara

Image

SASTANAK U BANSKIM DVORIMA: Premijer Andrej Plenković primio slovenskog kolegu Miru Cerara

Pravni okvir hrvatske strane

"Dana 29. prosinca posljednji je dan za završetak priprema za implementaciju arbitražne presude i nakon toga ćemo krenuti s implementacijom tamo gdje je to moguće bez dogovora s Hrvatskom. Ondje gdje je potreban dogovor s Hrvatskom, nastavit ćemo dijalog", kaže Cerar. Hrvatski je premijer kazao da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi. "Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti ju je obvezna provoditi". Plenkovića su potom novinari upitali može li objasniti kakav je to pravni okvir hrvatska strana ponudila Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, kopnena granica, granica na moru, režim plovidbe u hrvatskim vodama izvan Savudrijske vale, formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo demarkacijom granice i put da bi taj sporazum završio ispred dva parlamenta i biti ratificiran", objasnio je Plenković.

'Jasno je na kakvim smo stajalištima'

Što je slovenska strana uopće dobila ovim razgovorom, zanimalo je slovenske kolege. "Današnji razgovor je bio otvoren, neposredan i jasan. Jasno je na kakvim smo stajalištima. Uložio sam zadnji napor prije 29. prosinca da hrvatsku Vladu uvjerim da je jedini i pravi put koji moramo proći put provedbe arbitražne odluke. Saslušao sam i stajališta Hrvatske. Mislim da je u redu da građani Hrvatske, Slovenije i međunarodne zajednice vide stavove na kojima stojimo. Stajališta su vrlo različita, a Slovenija će nastaviti putem na kojem jest i nadamo se da će nas Hrvatska slijediti", rekao je slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik hrvatske Vlade podsjetio je zašto je Hrvatska uopće napustila arbitražni proces. "U arbitražni smo proces ušli s dobrom voljom, ali on je kompromitiran. Uložili smo mnogo financijskih sredstava i žao nam je što proces nije okončan odlukom koju Hrvatska može prihvatiti. Eventualna tužba na Europskom sudu nije put koji bi bilo dobro vidjeti u budućnosti. Nakon detaljnih razgovora smo mnogo bliže nalaženju konačnog rješenja pitanja granice, ali za to nam je potrebna određena doza fleksibilnosti obje strane", poručuje Plenković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo