izjave nakon sjednice vlade /

Premijeru smiješna ideja DP-a o vojnoj obuci: 'Da se vratimo na općenarodnu obranu i pucamo u Vrapču?'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Plenković je komentirao i nedavni štrajk poljoprivrednika i afričku svinjsku kugu. Rekao je da se radi o politološko-medijskom fenomenu i da više nitko o tome ne govori osim onih koji su novcima mobilizirali ljude da prosvjeduju

11.1.2024.
15:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Vlade te je na početku izvijestio o čemu je sve razgovarala Vlada.

Odgovorio je na pitanje zašto se u kazneni zakon nije uvrstila zaštita onih koji puštaju informacije koje su od javnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ste slušali moje uvodno izlaganje koje je naglasilo da je zadaća pravosudnih tijela u fazi tajnog postupka može objaviti neke stvari takvog karaktera da se zadovolje temeljne informacije od javnog interesa. Bit je otkloniti narušavanje medijskih sloboda ili prava novinara, to je dopunom članka riješeno i tu nema mjesta tezi o tome da je izmjena usmjerena na utjecaj na slobodu medija ili ne daj Bože kazneni progon medija. Potom, da se ne narušavaju prava osoba uključenih u postupak, da okrivljenik ima zajamčenu presumpciju nevinosti, da se ranim puštanjem u informacija ne otežava vođenje kaznenog postupka. To su opća načela", kaže Plenković

Dodao je i da 23 zemlje imaju još restriktivniji zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihova je zadaća komunicirati. Vlada je dala mišljenje na njihovo izvješće i svake smo godine naglasili da moraju komunicirati teme iz njihove nadležnosti. Pričekat ćemo sastanak Odbora za pravosuđe, da saslušaju kandidate i kad daju zaključak, Vlada će organizirati intervjue. Ako budemo s nekim zadovoljni, predložit ćemo ga Saboru", komentirao je DORH i izbor za njihovog čelnog čovjeka.

Image
o aktualnostima /

Plenković o Vukovaru i DORH-u u Fortenovi: 'Oslobodi bože da budem još i glasnogovornik DORH-a'

Image
o aktualnostima /

Plenković o Vukovaru i DORH-u u Fortenovi: 'Oslobodi bože da budem još i glasnogovornik DORH-a'

Komentirao i optužbe Peđe Grbina

"To je samo pozicija oporbe. Sve dosad je bilo loše, na štetu uključenih u postupak. To je usputno. Bilo je u medijima interesna praksa u velikoj zemlji gdje su bile potrebne posebne odluke suda da se nekoliko godina nakon procesa neki dokumenti objave", komentirao je Plenković optužbe Peđe Grbina da se na izmjene zakona o curenju informacija odlučio tek nakon afere AP.

Plenković je komentirao i nedavni štrajk poljoprivrednika i afričku svinjsku kugu. Rekao je da se radi o politološko-medijskom fenomenu i da više nitko o tome ne govori osim onih koji su novcima mobilizirali ljude da prosvjeduju. Smatra da su se ubacivale ekstremističkim skupine. rekao je i da smo prije epidemije kuge imali 150.000 svinja manje nego danas.

Na temu mogućeg štrajka sudaca rekao je da je ministar Malenica dobio zadatak razgovarati s njima, a i da su suci imali ogromno povećanje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da sad možemo riješiti materijalna prava, ne vidim zašto suci nemaju pravo na božićnicu, pravo na dodatak za dijete, a o ostalome ćemo razgovarati. Što se tiče prijetnji bijelim štrajkom ili nesudjelovanjem u izbornom procesu, promijenit ćemo zakon i to ćemo tako riješiti. Glupo je da demokratski proces ovisi o tome da bi netko htio iskoristiti takvu zakonsku odredbu. Suci su neovisni, stručni. Dugoročno moramo imati opciju da odredbe zakona koje se odnose na izbor zastupnika za Sabor i EP, moraju biti isti", kazao je Plenković.

Uvođenje vojne obuke

Rekao je i što misli o ideji Domovinskog pokreta da se u škole uvede vojna obuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se vratimo na općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu i pucamo u Vrapču? Možda neka vrsta tečajeva, zašto ne…"

Također je rekao da Vlada još razmatra izdavanje novih narodnih obveznica, a za napad na maloljetnike u Vukovaru rekao je da zna koliko i novinari i da nema točnu informaciju radi li se o napadaču koji je pušten iz grčkog zatvora. Rekao je da osuđuje nasilje i da zaustavljanje maloljetnika zbog naglaska i njihovo premlaćivanje zaslužuje ozbiljnu kaznu.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o optužbama iz MOST-a: 'Nebitni su kao politička opcija. Pitanje je za čiji privatni interes oni rade'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo