kaos na političkoj sceni /

Prašinu koju je digla HOS-ova ploča seljenjem se nije slegla: HDZ-ovi partneri nisu zadovoljni

Ploča HOS-a više nije u Jasenovcu, ali preseljenjem u Novsku bez uklanjanja HOS-ova amblema s pokličem Za dom spremni HDZ-ovi partneri nisu zadovoljni.

8.9.2017.
19:35
VOYO logo

Ploča HOS-a više nije u Jasenovcu, ali preseljenjem u Novsku bez uklanjanja HOS-ova amblema s pokličem Za dom spremni HDZ-ovi partneri nisu zadovoljni. Pažnja je usmjerena na premijerovo Vijeće koje bi trebalo donijeti okvir za novi Zakon o korištenju tog, kao i svih drugih simbola totalitarnih režima.

Premijer je do proljeća obećao Zakon o korištenje simbola totalitarnih režima, pa i spornog pozdrava s ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća koje je za to oformio, otkriva da se po treći put, sastaju idući tjedan. Mandat im traje do ožujka, no odluke su moguće i ranije jer će se češće sastajat. 

Na pitanje hoće li biti konkretnih preporuka, recimo srp i čekić, crvena zvijezda može li se ili ne može koristit? Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonko Kusić odgovara "Pa indirektno će vjerojatno biti tako, to će se moći iz toga iščitati, inaće ako bi mi dali neka općenita rješenja onda ne bi bilo velike svrhe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se očekuje i jasno određenje prema pozdravu Za dom spremni.

Prije toga premijer će morati smiriti partnere iz SDSS-a i HNS-a koji su nezadovoljni jer sporni pozdrav nije uklonjen. 

"Mi još moramo se unutar stranke se konzultirat što to znači za nas jer nismo zadovoljni postignutim rješenjem", rekao je Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDDS-a.

"Promjena nema u stavu, HNS-u je neprihvatljiv pozdrav za Dom spremni, to nije od jučer, to nije danas, to će biti i sutra", zaključuje član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na njihove ruke u Saboru zasada još mogu računati pa u Banskim dvorima nema panike. 

"Ovo je također jedan od problema na rješavanju kojeg je uloženo puno truda, posebno od strane premijera, u komunikaciji sa svim sudionicima, da se tako izrazim toga problema uključujući i naše političke partnere", rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No partneri tvrde da o odluci o seljenju ploče ništa ni su znali. 

Za točno tjedan dana Vlada seli u Sabor. Nakon ljetne stanke započinje zasjedanje i to uobičajno aktualnim prijepodnevom na kojem bi ovoga puta kritička pitanja premijer i HDZ-ovi ministri mogli dobiti i od zastupnika koji im čine većinu.

Prašinu koju je digla HOS-ova ploča seljenjem se nije slegla. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo