ODGOVOR PROZVANE TVRTKE / PPD se oglasio o tvrdnjama da su najveći kupac 'viška' plina od HEP-a: 'Ne znamo za taj podatak'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'PPD je od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11% ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim dražbama energije uravnoteženja', poručuju iz te tvrtke

6.7.2023.
14:52
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

HERA i DORH istražuju slučaj u kojemu je HEP po znatno nižim cijenama prodavao viškove prirodnog plina kupkjenog od Ine, a kao najveći kupac spominje se prvo plinarsko društvo.

Tm povodom PPD je odaslao priopćeje koje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI 'AFERE HEP' /

Procurilo tko su bili najveći kupci jeftinog plina od HEP-a: Povlašteni aranžmani debelo ispod cijene

Image
DETALJI 'AFERE HEP' /

Procurilo tko su bili najveći kupci jeftinog plina od HEP-a: Povlašteni aranžmani debelo ispod cijene

'Želi nam se nanijeti reputacijska i poslovna šteta'

"Odbacujemo zlonamjerne i tendenciozne medijske objave u kojima pojedini novinari kontinuiranim objavama neprovjerenih i upitnih podataka žele nanijeti reputacijsku i poslovnu štetu PPD-u. To se posebice odnosi na posljednju objavu po kojoj je PPD kupio 63% HEP-ovih viškova plina koji su prodavani na HROTE-ovim dražbama u lipnju.

PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54.958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3702 MWh negativne energije uravnoteženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kupili smo 11 posto ponuđenih količina'

Napominjemo da smo već javno priopćili da je PPD od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11% ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja. Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati.

Odbacujemo medijske napise i izjave u kojim se legitimni kupci plina ponuđenog na aukcijama HROTE-a dovode u kontekst nezakonitosti i malverzacija, posebice stoga što kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova plina na tržištu. Ističemo da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom, svi su procesi provedeni transparentno i zakonito, a cijeli sustav kupoprodaje funkcionira pod šiframa, baš kao i u ostatku Europske unije, upravo radi sprječavanja zlouporaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bili smo jamac sigurnosti opskrbe plinom'

Pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske, uključujući i Državno odvjetništvo, da ispitaju, utvrde i javno objave rezultate istrage oko reguliranja i provedbe svih mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, uključujući ulogu i aktivnosti PPD-a u cijelom procesu. Također, podsjećamo na javno iznesenu informaciju kako je PPD na inzistiranje Ministarstva gospodarstva i GPZO-a plin za GPZO osigurao još u prosincu 2022. godine, a ne u lipnju 2023.

Pozivamo sve institucije s nadležnostima na plinskom tržištu Republike Hrvatske da transparentno i u potpunosti objave sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane uz provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PPD je u potpunosti poštovao i poštuje i hrvatsku i europsku regulativu i isključivo posluje u skladu s njom, a posebno smo odgovorni prema sigurnosti opskrbe plinom hrvatskog društva i građana. U tom kontekstu, ističemo kako je PPD proteklo razdoblje opskrbe plinom, izuzetno izazovno za plinsko poslovanje, iznio u velikoj mjeri na svojim leđima i bio jamac sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske", navode u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Afera u Vladi i HEP-u - tko je kupio plin za 1 cent?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo