NULTA TOLERANCIJA: / Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se o GMO hrani

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić
9.5.2016.
17:32
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Istaknuo je kako Vlada želi prodati deset tisuća hektara u Slavoniji, navodno 'nekom bogatom Arapu', no po mišljenju Petrine, to je pokušaj da se TTIP i Monsanto uvede u Hrvatsku, a što je zatajeno saborskim zastupnicima.

Između ostalog i tim se povodom oglasilo Ministarstvo poljoprivrede, koje je u priopćenju pokušalo pojasniti zakonsku regulativu vezanu uz GMO u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PETRINA TRAŽI OPOZIV PREMIJERA ZBOG TAJNOVITOG SPORAZUMA: /

'Monsanto dolazi u Hrvatsku!'

Image
PETRINA TRAŽI OPOZIV PREMIJERA ZBOG TAJNOVITOG SPORAZUMA: /

'Monsanto dolazi u Hrvatsku!'

Nulta tolerancija za uvođenje živih GMO u okoliš

Ističu kako je u nas na snazi nulta tolerancija na uvođenje u okoliš živih genetski modificiranih organizama. "Na tržištu Republike Hrvatske nema genetski modificirane hrane za ljudsku prehranu, a kad bi je bilo morala bi biti jasno označena da sadrži GMO ili sastojke koji sadrže GMO, kao što je to obavezno i u svim drugim članicama EU", navodi se u priopćenju.

Ističu i kako su hrvatski proizvođači sjemena soje iskazali interes da svoje sjeme, koje je genetski nemodificirano, službeno certificiraju kao takvo, odnosno da ga na deklaraciji označe kao GMO free sjeme. Ministarstvo je osiguralo sredstva za testiranje i nije ustanovljena prisutnost GMO-a u sjemenu soje domaćih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi: proizvodnja ekoloških i autohtonih proizvoda

Navode kako je Hrvatska i prije donošenja izmjena i dopuna Zakona o GMO (u rujnu 2015. godine) dostavila zahtjev o zemljopisnom izuzeću Europskoj komisiji za devet genetski modificiranih biljnih kultura koje su bile u postupku odobravanja ili već odobrene za uzgoj na razini EU. "Ovime se RH odlučila za zabranu sjetve/sadnje GMO kultura na svojem teritoriju što je od strane EK primljeno na znanje i prihvaćeno od strane biotehnoloških kompanija."

Iz Ministarstva poljoprivrede opetovano su istaknuli kako je jedan od ciljeva hrvatske poljoprivredne politike i sve veća proizvodnja ekoloških i autohtonih prehrambenih proizvoda te pozvali građane da svaku osnovanu sumnju da je na određenoj površini zasijana ili posađena genetski modificirana kultura bez odgode prijave Poljoprivrednoj inspekciji na e-mail prijava@mps.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo