Donosimo rezultate / Požarna sezona: Vatrogasci su spriječili teže štete unatoč svemu. Od 1270 požara, 283 bilo ih je namjerno

Unatoč suši i ekstremnoj toplini, ove godine bilo je ukupno manje požara nego lani, ali protupožarna sezona bila je gora od prošlogodišnje

12.10.2021.
7:00
VOYO logo

Pod godinu su crtu podvukli hrvatski vatrogasci, a Zorana Čičak Kulić donosi u RTL-u Danas zašto ju smatraju iznimno zahtjevnom ali i uspješnom.

Požar iznad Trogira najveći je ove protupožarne sezone. Prijetio je kućama, a gasio ga je 251 vatrogasac sa 72 vozila, kanaderi i airtractori. Vatrogasci će pamtiti i požare na otocima Hvaru i Braču. Od 21. lipnja do 23. rujna gorjelo je više od 1270 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je:

"Požar kod Trogira, ako kažem da je taj požar imao obim 24,3 kilometra, to zaista govori o veličini požara, ali ono što je najvažnije, u svim tim požarima nije bilo stradalih osoba, stradale imovine. Je nešto maslinika i vinograda, ali zaista su te štete minimalizirane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je od početka ove godine bilo 20 posto manje požara nego lani, protupožarna sezona bila je teža. U usporedbi s prošlom godinom, bilo je 355 požara više. Izgorjelo je 7973 hektara površine, a u istom razdoblju 2020. 1575 hektara. Najviše opožarene površine je u Šibensko-kninskoj županiji.

Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračne snage sudjelovale su u gašenju 130 požara

"Doslovce požar u nekih 15, 20 minuta se zna vrlo brzo raširiti na liniju od 2 kilometra. Sa zemaljskim snagama i protupožarne eskadrile stavili smo to brzo pod kontrolu. Nismo imali dugotrajnih požara. Dosta su ove godine napravili požar uz željezničku prugu."

Zračne snage sudjelovale su u gašenju 130 požara. Hrvatski protupožarni zrakoplovi pomagali su i u Turskoj, Grčkoj te Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"248 zahtjeva je bilo prema zračnim snagama, to je negdje oko 4 tisuće letova. S obzirom na ekstremne temeperaturne uvjete, sezona je bila zahtijevna za nas, ali Oružane snage su to odradile vrhunski i profesionalno", komentirao je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera OSRH.

Cilj je do iduće godine nadzornim kamerama prekriti područje gdje ih još nema i dodatno ubrzati gašenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nam je potrebno nastaviti s ovim radom, napraviti još više požarnih putova, jer su nam nepristupačni tereni problem i ne možete doći sa tehnikom osim sa zračnim snagama i to pješačenje duže traje", objasnio je Tucaković.

Zabilježena su 283 prekršajna i kaznena djela vezana uz namjerno izazivanje požara. Požarna sezona 2021. po broju požara zauzela je 6. mjesto u posljednjih 11. godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo