Tinjajuća opasnost / Požari prijete: vatrena opasnost na Hvaru - gorio deponij uz Stari Grad, u Konavlima eksplozije

Dim s deponija nadvio se nad Stari Grad na Hvaru, ali vatrogasci su preduhitrili katastrofu

23.7.2017.
18:38
VOYO logo

Od sinoćnje drame - na deponiju u Starom Gradu na Hvaru - požara koji je u jednom trenutku zahvatio i obližnju šumu - do jutra koje je i dalje ostavilo tinjajuću opasnost. Tijekom noći s požarišta su odjekivale i eksplozije, a vatrogasci na terenu proveli su neprospavanu noć - jer iako ugašen - dim koji se diže s deponija - prijeti novim rasplamsavanjem.

Sinoć je izgledalo loše, dim s deponija nadvio se nad Stari Grad, ali vatrogasci su preduhitrili katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na terenu je bilo nekih deset vozila i trideset vatrogasaca, radili smo cijelu noć i jutros oko 6 sati smo lokalizirali požar. Napravili smo krug i zatvorili", kazao nam je Antonio Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad.

Akcija gašenja bila je brza i efikasna pa su građani zadovoljni. "Nema problema. Odmah je došlo do intervencije. To je smetlište i treba ga sanirati", priča nam građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je u redu. Da je bura onda bi smo osjetili, ali kad je južni vjetar onda nosi u drugu strane, a sad će maestral pa će nositi prema Vrbovskoj."

Turisti požar gotovo da nisu ni primjetili. "Ništa nisam osjetila, ja sam na odmoru tako da ne obraćam pažnju na to, ali žao mi je. Nadam se da će da se riješiti problem", ističu turisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puše vjetar, nosi sve. Nije to nikakav problem, samo vjerojatno su to kasno opazili. Ovdje bi trebalo uvijek dežurati", naglašava turist.

"Vidio sam požar, ali nisam zabrinut. Mi smo s brodom i ako zagusti samo ćemo otploviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je zagustilo, novi gradonačelnik, koji je prije političke karijere bio vatrogasac, nije otplovio. 

"Sinoć je izgledalo dosta ružno, s obzirom da je bila ogromna količina dima i veliki otvoreni plamen, koji su na svu sreću sanirani tijekom noći", kazao nam je Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra na deponiju sanirat će se još najmanje dva dana, a takvi su požari uvijek opasni.

"Opasnost i od dima i od smrada, nekakvih naprava, plastika je tu. Svašta je tu, boce, ali to je vatrogasni posao i moramo se s tim boriti", ističe Antonio Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi se morali boriti kada bi se deponij mogao sanirati, a kao i brojni drugi, da bi to mogli učiniti čekaju na realizaciju projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

"Praktično cijela županija ovisi o projektu Lećevica i nadam se da će odgovorni poraditi na tome da se to što prije riješi", otkriva nam gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je vatra ponovno prozvala odgovorne.

Više informacija s lica mjesta doznajte u javljanju uživo Harija Kočića, koje možete pogledati u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjekivalo u Konavlima

Odjekivale su eksplozije sinoć i u Konavlima, njih više od 30, a riječ je o požarom aktiviranim zaostalim minama. Vatra koja je iz Crne Gore prešla u Hrvatsku u srijedu 
noćas je došla 500 metara do sela Gornje Pičete, na Bjelotini. Vatrogasci noću na oprezu jer vatra se približila kućama, tek su ujutro uz zračno pojačanje i odahnuli. 

"Noćas smo i pojačali ekipu, pokušali nešto i sa zemaljskim snagama odraditi da bi spriječili širenje, međutim u tome su nas onemogućila minsko-eksplozivna sredstva. Čekali smo do jutra da se vatra spusti bliže sigurnom području i evo danas nakon djelovanja tri kanadera vrhunskih pilota naših koji stvarno odrađuju lavovski posao, i to već treći put na izuzetnom teškom terenu", kazao nam je Mario Magud, zapovjednik JVP Konavle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo