Neslaganje oko zrakoplovstva / Pozadina ostavke Krstičevića: uzrok sukoba predsjednice i ministra leži u izboru novog borbenog aviona?

Image
Foto: MORH

Iako se o kulminaciji sukoba govorilo tijekom požara u Splitu, upućeni tvrde kako razmirice predsjednice i ministra obrane traju još prije nego je Krističević postao ministar

25.7.2017.
10:55
MORH
VOYO logo

Razmirice predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića prošli su tjedan obilježile političku scenu u Hrvatskoj, a krugovi bliski i Pantovčaku i obrambenom sektoru pojašnjavaju kako sam uzrok sukoba nema veze sa splitskim požarom, već svoj začetak nalazi u izboru novog višenamjenskog borbenog aviona, piše Novi list

Predsjednica je prošli utorak rekla kako je prema njezinom mišljenju vojska mogla ranije izaći na požarišta oko Splita, što je u kratko vrijeme izazvalo reakciju ministra Krističevića koji je objavio kako daje ostavku. Od tada traje neuobičajen razvoj kretanja sukoba predsjednice i ministra, prema kojem on zastupa stav kako je pokazao principijelnost, dok se predsjednica ogradila kako nije tražila njegovu ostavku, indirektno tvrdeći kako se ministar ponio razmaženo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se o kulminaciji sukoba govorilo tijekom požara u Splitu, upućeni tvrde kako razmirice predsjednice i ministra obrane traju već višu od godinu dana, još prije nego je Krističević postao ministar, a njihov je razlog, navodno, mimoilaženje oko nabavke novog borbenog aviona. Naime, jedino gdje se oboje slažu, jest potreba da se pronađe zamjena za MiG-ove 21, no svatko ima svoje favorite. Krugovi oko Pantovčaka ističu švedski JAS-39 Gripen kao nasljednika starog ruskog lovca, dok sjedište MORH-a favorizira izraelske F-16 avione, koji bi se nadogradili američkom novijom tehnologijom. I dok nitko o tome ne želi javno govoriti, postoji velik broj i javnih indicija da se Kolinda Grabar-Kitarović i Damir Krstičević ovdje nalaze na suprotstavljenim stranama. 

Predsjednica je još prije godinu dana, tijekom istrage o remontu MiG-ova istaknula kako bi se Hrvatska trebala osloniti na najmodernije tehnologije u zrakoplovstvu, a među avionima koji su u užem krugu za novi hrvatski lovac, upravo je Gripen najmodernija tehnologija. Sve je nadopunjeno njezinim odlaskom u Švedsku u ožujku ove godine, gdje se među ostalim političarima i gospodarstvenicima, sastala s ministrom obrane Kraljevine Švedske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Damir Krstičević je tijekom posjeta SAD-u gotovo pa doslovno rekao kako je od Amerikanaca dobio zeleno svjetlo za nabavku aviona. A Amerikanci zasigurno ne bi lobirali za švedske ili korejske avione koji su u natjecanju s F-16. Kao zaključak, vjerojatno najznačajnija izjava proteklih dana je ona pismena od jučer, samog ministra Krističevića, o razlozima ostanka na ministarskom mjestu.

"Posebno sam zahvalan predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na bezrezervnoj potpori ne samo meni, nego što je još važnije i svim projektima koje sam zajedno sa svojim timom pokrenuo u svrhu jačanja Oružanih snaga Republike Hrvatske i izgradnje boljeg i učinkovitijeg sustava Domovinske sigurnosti. Upravo je ta potpora razlog ove moje odluke", poslano je iz MORH-a u ministrovo ime, čime se zapravo implicira da je i premijer Andrej Plenković, sada odlučio i koju će stranu zauzeti prilikom odabira novih hrvatskih lovaca, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo