Dan antifašističke borbe / Povjesničar Jakovina: 'Kada je HDZ formiran u svom je vodstvu imao partizane i prvoborce'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Danas.hr

Tvrdi kako je početak HDZ-a vezan uz to da su ga formirali oni, kojima je 22. lipanj bio ključni datum, za njihove živote, odnosno karijere. 'Danas Hrvatska živi u neprestanoj tenziji između onih koji 22. lipanj smatraju potpunim nevažnim i onim koji ga smatraju nacionalnim praznikom', smatra Jakovina

22.6.2023.
8:54
Nikola Cutuk/PIXSELL/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Danas.hr
VOYO logo

Povjesničar Tvrtko Jakovina objasnio je što se dogodilo 22. lipnja kada obilježavamo Dan antifašističke borbe.

"Obilježavamo početak organiziranog otpora fašizmu kao dio svjetske antifašističke koalicije, čija je pobjeda na kraju formirala ili stvorila poredak u kojem još uvijek živimo", kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 22. lipnja 1941. godine u Šumi Brezovica kod Sisak osnovan je Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Image
NIKAD SKROMNIJE /

U Brezovici na Dan antifašističke borbe predsjednik s novom krilaticom: 'Ne fašizmu, sloboda narodu'

Image
NIKAD SKROMNIJE /

U Brezovici na Dan antifašističke borbe predsjednik s novom krilaticom: 'Ne fašizmu, sloboda narodu'

U Jugoslaviji Dan antifašističke borbe nije postojao, već ga je u Hrvatskoj uveo prvi predsjednik Franjo Tuđman. "Treba uvijek posjetiti da u trenutku kad je HDZ formiran, u svom je najužem vodstvu uglavnom imao redom partizane i prvoborce, pa čak i neke narodne heroje", kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savezna republika Hrvatska je obilježavala ustanak u Srbu koji je imao, rekao bih, više narodnog karaktera. On je bio širi po svom zahvatu ali je obilježavao reakciju Srba, koji su bili pod udarom ustaškog terora. U Sisku je organiziran Prvi sisački partizanski odred, u kojem uglavnom sudjeluju Hrvati, i to se dogodilo ranije od događanja u Srbu", dodao je.

Jakovina tvrdi kako je početak HDZ-a vezan uz to da su ga formirali oni, kojima je 22. lipanj bio ključni datum, za njihove živote, odnosno karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas Hrvatska živi u neprestanoj tenziji između onih koji 22. lipanj smatraju potpunim nevažnim i onim koji ga smatraju nacionalnim praznikom, živi jednim dijelom, između ostaloga što se pokret na vlasti ne može sam susresti, sam odrediti prema vlastitoj baštini", kazao je povjesničar.

Da je Hrvatska, kojim slučajem, imala drugačiju politiku prema Drugom svjetskom ratu, Jakovina smatra kako današnji dan ne bi bio toliko ispolitiziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bismo to živjeli 364 dana godišnje pa ne bi bilo praznika. S obzirom na to da mi to ne živimo 365 dana u godini, nego živimo to jedan dan, onda je to praznik jer Hrvatska se bez takvog praznika ne može u cijelosti kvalificirati kao europska zemlja pa i zato, između ostaloga, to obilježavamo na ovaj način", zaključio je povjesničar Jakovina.

Odred koji je osnovan na današnji dan prije 82 godine imao je tada 77 boraca, koje je predvodio zapovjednik Vlado Janić Capo i Marijan Cvetković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo