DETALJNA PROVJERA / Povjerenstvo češlja nove imovinske kartice 4 tisuće dužnosnika: Tko je najviše profitirao i što stoji u kartici Frke-Petešića

Točno na Božić, na snagu je stupio novi Zakon kojim se značajno proširio popis državnih dužnosnika čiju će imovinu Povjerenstvo nadzirati

8.2.2022.
19:30
VOYO logo

U novu godinu s debljim računima. Pokazuju to nove imovinske kartice premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Pa tako u odnosu na prošlu godinu, premijeru je porasla plaća za gotovo tisuću kuna na mjesec, a ušteđevina mu je veća za 15 tisuća eura. Za oko tisuću i pol kuna veća je plaća predsjedniku Milanoviću, a uz to je uspio uštedjeti ravno milijun kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz kartice dosadašnjih 2400 dužnosnika, Povjerenstvu je na pregled stiglo još 1500 novih.

Image
Glavno da nam oni ne gladuju /

Premijeru i predsjedniku plaće u pandemiji rasle, Plenkoviću za 1000, a Milanoviću za 1500 kuna

Image
Glavno da nam oni ne gladuju /

Premijeru i predsjedniku plaće u pandemiji rasle, Plenkoviću za 1000, a Milanoviću za 1500 kuna

"Mislim da Zakon o sprječavaju sukoba interesa u tom djelu značajno će povećati tu transparentnost i obvezu naš dužnosnika da poštujemo taj zakon", kazao je Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo apsolutno mi tu saborski zastupnici pod velikim fokusom javnosti. Treba malo pratiti, evo gledajte ove na Veterinarskom institutu. 26 tisuća kuna plaća veća od premijera", kazao je Nikola Grmoja.

A oko 25 tisuća više od premijera na mjesec dobiva guverner Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kod njega samo pozitivan rast. Plaća mu je porasla za gotovo 5 tisuća kuna, a u posjedu je i 4 nove nekretnine ukupne vrijednosti više od 3 milijuna i 700 tisuća kuna. U godinu dana uspio je uštedjeti više od 100 tisuća eura i gotovo pola milijuna kuna. Uz to, s više od 500 tisuća kuna nagrađen je za životno postignuće u području financija.

"Vidi se taj podatak da je guverner primio 500 tisuća kuna navodno dopuštene međunarodne nagrade, međutim nama nedostaje sustav prave provjere imovinskih kartica, on još nije u dovoljnoj mjeri izgrađen na razini samog zakona", kazala je Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kartica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića otkriva da je dobar u štednji- zajedno sa suprugom ima 110 tisuća kuna. 

"Mislim, ja ne znam, evo stvarno da je to uopće pitanje. Ja prijavljujem doslovce svaku kunu koja je na mom računu i mislim da je to transparentno i ta ušteda mislim da je jasno kako je nastala - jednostavno od moje plaće", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skromna je kartica predstojnika Ureda premijera Zvornimira Frke-Petešića. Osim plaće od oko 16 tisuća kuna, u državnoj garaži parkiran mu je automobil vrijedan tek 18 tisuća kuna. Nekretnina Frka - nema. 

"Ja, moja obitelj i moja djeca, koja su rođena nakon proglašenja samostalnosti, sigurno možemo biti sretni u ovoj državi", kazao je u siječnju Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, a kako i ne bi kad je najbogatiji ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mu je plaća doduše manja za oko tisuću kuna, ministru Radmanu i dalje je lijepo jer što sam, što u suvlasništvu - vlasnik je nekretnina vrijednih 14 milijuna kuna, a ima i pozamašnu štednju od milijun i 100 tisuća eura. 

Sve kartice još nisu objavljene, no već sada je jasno da velika većina dužnosnika val poskupljenja neće ni osjetiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo