SVE NAPETIJI ODNOSI / Povijest je opet počela ići unazad: komunikacija šefova diplomacije ukazuje na rast tenzija između Hrvatske i Srbije

Lavinu oštre retorike pokrenulo je podizanje kipa kardinalu Stepincu u Osijeku, a završilo je danas s osobnim uvredama na račun hrvatskog šefa diplomacije kojeg dio srpske vlade proziva da je ustaški sin

12.2.2017.
18:39
VOYO logo

Po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina, u donosu između Hrvatske i Srbije tenzije - rastu. Ovaj se put najjasnije vide u komunikaciji šefova diplomacija: nakon što je Davor Stier oštro osudio kritiku Alojzija Stepinca od strane Ivice Dačića, srbijanski ministar nije dugo čekao da uzvrati - kaže da Hrvatskoj smeta borba protiv rehabilitacije Nezavisne države Hrvatske.

"Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji. Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumem njegovu reakciju, ali me to nije smetalo da vodim dijalog s njim", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dijalog je propao upravo ubog Dačićeve retorike, odgovara Davor Stier: još donedavno bio je planiran bilateralni susret dvojice ministara, od čega je Hrvatska sada odustala.

"Oni sada napadaju i kukaju zbog toga što smo odbili bilateralni susret, ali o tome su morali razmišljati prije nego što su išli napadati blaženog Stepinca i to u maniri najgorih komunističkih aparatčika", izjavio je Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier tvrdi i kako  su razlog ovakvoj retorici izbori u Srbiji: Dačić je novinarima u Beogradu objašnjavao kako je Stier unuk ustaškog pukovnika Ivana Stiera koji je poslije rata proglašen ratnim zločincem, a otac Stipe Stier sudjelovao 1970-ih u osnivanju Hrvatske mladeži odgovorne za podmetanje požara u Ambasadi Jugoslavije u Argentini 1979. No najdalje je otišao srbijanski ministar rada AleksandarVulin.

"Sada znamo što misle ustaški sinovi. Nadam se da će EU imati snage da spriječi povratak fašističke ideologije i tako zaštiti Europu ako već nije uspjela Hrvatsku", izjavio je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier, pak, ne vjeruje da će ovo dovesti do potpunog prekida hrvatskih i srpskih odnosa. "Oni će napadati, i oni će u kontekstu predizborne kampanje to činiti.  Mi naravno moramo imati i imamo jedan kontakt prema Beogradu, ali to sigurno nije Ivica Dačić ili Aleksandar Vulin", rekao je Stier.

Tako da se sada očito čeka još reakcija - Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo